Política

política

Crida perquè els familiars de desapareguts a la Guerra Civil s’inscriguin al programa d’identificació

Aragonès entrega a la família la memòria d’identificació de les restes del militant antifranquista Cipriano Martos

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet avui una crida perquè els familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil s’inscriguin al programa d’identificació genètica del departament de Justícia. Gràcies a aquest programa i després que els familiars hagin donat una mostra d’ADN, es poden identificar les restes que es recullen o que s’exhumen en fosses comunes. Com informa l’ACN, durant l’acte d’entrega a la família de la memòria d’identificació que tanca el procés de recuperació de les restes del militant antifranquista Cipriano Martos, Aragonès ha agraït als seus familiars que no s’hagin donat mai per vençuts i ha deixat clar que la tasca de restitució de les persones que van lluitar per la llibertat “no es pot aturar”. La Generalitat, ha defensat, treballa per la memòria històrica amb “justícia” i voluntat de “reparació”.

“Els càlculs indiquen que hi ha 20.000 persones enterrades en gairebé 900 fosses identificades a Catalunya”, ha alertat Aragonès, que ha indicat que l’any passat se’n van identificar més de 350. “La majoria a l’espera de recuperar noms i cognoms perquè es pugui restituir la seva memòria”, lamenta.

La conselleria de Justícia, Drets i Memòria, mitjançant la Direcció General de Memòria Democràtica, va iniciar les tasques arqueològiques per recuperar les restes de Martos, a la fossa de beneficència del cementiri de Reus, el desembre de 2022, com a part del Pla de fosses 2020-2022. El febrer d’aquest any, el departament va poder confirmar la identificació de les restes trobades com les corresponents al cos de Cipriano Martos. El sindicalista antifranquista d’origen andalús va ser assassinat per la Guàrdia Civil el 1973. Aragonès ha dit sobre l’acte d’avui que “és important perquè es materialitza la feina feta: retornar les despulles a la família els torna la dignitat i la pau”, ha apuntat. Queda, però, entregar a la família les restes del difunt. D’acord amb ella, la Generalitat s’encarregarà del trasllat i les lliurarà el dia 3 de juny, a Huétor Tajar (Granada), la seva localitat d’origen. El president del govern ha destacat durant l’acte la feina del govern per obrir fosses, “tancar ferides” i “restituir la memòria” dels que van assassinar i posteriorment enterrar “de qualsevol manera”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona