Política

El primer examen després del trencament del govern

El debat sobre la independència, pràcticament absent en la campanya del divorci entre Junts i ERC

L’escàndol per la compra de vots socialista podria minar l’alça del PSC

Ciutadans, al caire de l’extinció

La necessitat d’independitzar-se d’Espanya ha tret la poteta al final de la campanya electoral de les municipals perquè no sigui dit que a Catalunya el procés és història, amb algunes referències tímides al Primer d’Octubre. Però el cert és que aquesta campanya s’ha assemblat més a unes eleccions prèvies al 2010 que a les d’un país que es vol lliure.

Què farà l’electorat independentista? Els dos principals partits del ram, ERC i Junts per Catalunya, que ja no comparteixen el govern del país tot i la majoria del 52%, han protagonitzat la campanya del divorci, amb atacs mutus oberts en clau d’una contesa al Parlament. ERC ha recorregut a l’espantall de la sociovergència l’any que pacta el pressupost amb el PSC, alertant del “perill que tornin els de sempre”, i Junts ha dut l’exsoci a la Junta Electoral considerant que utilitzava el govern per captar vots i ha carregat directament contra el president, Pere Aragonès, i la gestió del caos a Rodalies. Fa dos anys que no hi ha eleccions i el 28-M serà el primer examen després del trencament del govern. Si aquella por dels alcaldes de Junts de deixar la Generalitat a pocs mesos de les municipals era o no fundada, quedarà resolt aquesta nit.

Tot plegat convida l’independentista indecís a quedar-se a casa després d’una campanya en què s’ha constatat la dificultat per mobilitzar fins i tot la militància més fidel als actes; la majoria, de petitíssim format. “Qui defensa la independència de Catalunya en aquest debat?”, es preguntava a Twitter el president Quim Torra, amb referència al de TV3 i Catalunya Ràdio de candidats barcelonins. No només es referia a l’absència de la CUP. El desinterès postprocés, si se’n pot dir així, és evident. També és veritat que només amb la bandera de la independència no es guanyen unes municipals, però és que hi ha algú que enarbori només aquesta bandera? Sigui com vulgui, fonts d’ERC admeten que a llarg termini s’hauran de tornar a entendre amb Junts, qui sap si en la pròxima legislatura.

Més interessant que el nombre de regidors que puguin obtenir els partits avui, que previsiblement seran, per aquest ordre, ERC/Junts/PSC, la clau de les municipals seran els pactes postelectorals: el nombre d’alcaldies. I això haurà d’esperar fins al 17 de juny. Mentrestant, vèncer a Barcelona resol una nit electoral, si bé no garanteix governar, i, si no, que ho preguntin a Ernest Maragall. Sociovergència a Barcelona? S’entendrien més Trias i Maragall que Aragonès i Puigneró? Junts retindrà Girona? ERC, Tarragona i Lleida? El poder dels comuns es desfarà com un terròs de sucre si perden el principal feu, el de la seva líder? Després de veure pactar el PSC i Junts a la Diputació de Barcelona; ERC, amb el PSC i els comuns al Parlament pel pressupost, i Ada Colau, acceptar els vots de Manuel Valls, qualsevol combinació és possible.

Un dels llocs on caldrà posar la lupa aquesta nit és l’àrea metropolitana, on transcorre el duel entre el PSC i ERC per l’hegemonia en el camí d’eixamplar la base republicana per ocupar el lloc socialista a l’antic Cinturó Roig, que en alguna ocasió es va pintar de taronja. Allà, hi regnen les Núries, Marín i Parlon.

El PSC podria anar a l’alça si els vots de l’extinció de Ciutadans no se’ls reparteixen més aviat la dreta extrema del PP i l’extrema dreta de Vox. Es dona la circumstància que en el tram final de campanya les detencions de càrrecs socialistes al sud d’Espanya per compra de vots podrien minar de retruc la possible pujada electoral dels de Salvador Illa.

En aquesta ocasió, Junts rematarà la seva pugna particular amb el Partit Demòcrata, que el 2019 liderava la coalició. Ara es presenten separadament (el PDeCAT, sota el paraigua d’Ara Pacte Local, amb 181 llistes). A Barcelona van plegats, però enlloc més. ERC ha fet molt d’èmfasi en la idea que l’experiment Trias en realitat amaga una operació per reunificar Junts i el PDeCAT a tot Catalunya en vista d’unes eleccions al Parlament i ja hi ha qui parla d’Artur Mas i de Josep Rull per lligar la maionesa. No en va, el president, amb carnet del PDeCAT, també ha fet campanya per Trias. El que és clar és que les municipals constitueixen l’última excusa per retardar la batalla de Junts per trobar un candidat per a les eleccions nacionals, vista la inhabilitació de la presidenta de la formació, Laura Borràs, encara no ferma.

Localitats amb gràcia

A banda de Santa Coloma de Gramenet, amb Gabriel Rufián versus Núria Parlon, altres localitats amb morbositat electoral són Badalona, per veure com se’n surt aquesta vegada Xavier García Albiol i quin resultat obté el candidat de Junts, que va dir que preferia un alcalde del PP a un d’ERC; Mollerussa, on el dirigent del PDeCAT, Marc Solsona, principal resistent a l’opa de Junts al seu partit, buscarà la revàlida; Sabadell, per l’efecte que pugui tenir el pacte govern-PSC sobre el Quart Cinturó; Girona, on l’exconsellera Gemma Geis intentarà que no es trenqui el fil d’alcaldies que es remunta fins a Carles Puigdemont; Tortosa, on es presenta una candidatura a favor de mantenir el monument franquista; Granollers, allà on Clara Ponsatí ha fet campanya per Primàries; Alcarràs, on el futur de Cal Macià s’aguanta per un fil, i tants altres municipis que caldrà analitzar amb deteniment.

En nombre de regidors, ERC va guanyar les eleccions el 2019 amb 3.107 edils, seguida de Junts, amb 2.798; el PSC, amb 1.315; la CUP, amb 335; els comuns, 258; Ciutadans, 244, i el PP, 67. Els socialistes van quedar segons en nombre de vots. En aquesta ocasió, ERC presenta 802 candidatures; Junts, 728; el PSC, més de 600, i la CUP, 167 (23 menys que fa quatre anys).

1.315
seients
va ocupar el PSC als ajuntaments el 2019, malgrat que va quedar en segona posició en nombre de vots.
3.107
regidors
va obtenir Esquerra Republicana el 2019, quan va quedar com a primera força també en nombre de vots.
2.798
edils
va aconseguir Junts per Catalunya fa quatre anys, quan la coalició la liderava el Partit Demòcrata.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona