Política

Barcelona

Trias se’n surt per fer fora Colau però no té garantida l’alcaldia

Amb un regidor i 17.000 vots menys que Junts, el socialista Collboni pot tenir la temptació de buscar l’alcaldia que Trias no pot assegurar-se sense el seu vistiplau

L’efecte Trias ha funcionat a Barcelona com el candidat pel canvi, l’alternativa a Colau. Li ha funcionat electoralment però caldrà veure si políticament. Xavier Trias guanya a la capital catalana amb una bona diferència de més de 17.000 vots respecte del PSC i amb un regidor més –Junts n’obté 11 i el PSC, 10. És evident que es tracta d’una diferència prou folgada per reivindicar-se com a alcalde fins al darrer moment i forçar la negociació fins al darrer instant. Però no ho té garantit i ho haurà d’acordar amb el PSC perquè de poc li serveixen els 5 regidors als que cau l’ERC d’Ernest Maragall –recordem que Maragall va guanyar fa quatre anys amb 10 regidors. Però el socialista Jaume Collboni pot estar temptat de guanyar l’alcaldia tot i no ser el candidat guanyador i ben just superar per 300 vots a la Barcelona en Comú d’Ada Colau. Temptat per dos motius: és la seva darrera oportunitat però, a més, els catastròfics resultats del PSOE arreu d’Espanya poden convertir l’alcaldia de Barcelona en la joia darrera de la corona. En aquest sentit, pren importància el paper del PP, que dobla resultats i obté 4 regidors i el líder dels quals, Daniel Sirera, s’ha mostrat disposat a fer alcalde Trias però també Collboni per tal de fer fora Colau.

El que ja està clar a Barcelona és que s’ha acabat l’etapa d’Ada Colau al capdavant del govern de la capital de Catalunya , una derrota que, en aquest cas, també obre una nova etapa d’incertesa política al projecte de Catalunya en Comú a la resta del país, un projecte que queda debilitat. També Maragall i ERC queden molt tocats a Barcelona però ja totes les enquestes els situaven com a quarta força política. Un PP que dobla resultats i una extrema dreta de Vox que entra a Barcelona amb dos regidors esborren del mapa municipal a Ciutadans i a Valents, els hereus de l’artefacte Manuel Valls que va servir al PSC per fer alcaldessa Colau i evitar que ho fos un independentista, Ernest Maragall. La CUP torna a quedar-se fora de l’Ajuntament barceloní.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA