Política

El PP assalta les Illes Balears gràcies a Vox amb el 93% del vot escrutat

La popular Marga Prohens esdevindrà presidenta del govern balear si es manté la tendència de l’escrutini

El PP ha reconquerit les Illes Balears. Amb el 93% dels vots escrutats, els populars han assaltat el govern balear sense cap mena de dubte. La candidata del partit conservador Marga Prohens acapara 25 diputats i el 36% dels vots amb l’actual recompte i el segueix el PSIB-PSOE de Francina Armengol, amb 18 representants, dos menys que el 2019 i un 26,5% dels suports. La ultradreta de Vox quasi ha triplicat els seus anteriors resultats i ha tret 8 escons i el 14% dels suports, davant la desaparició de Ciutadans, pastís que sobretot s’ha menjat el PP.

Els sobiranistes d’esquerres de Més per Mallorca, amb un 8,2% de suports, s’han quedat igual (amb 4 diputats) i Unides Podem ha reculat amb molta força, quedant-se amb només un diputat, superat per Més per Menorca, que es manté amb dos escons. Els també sobiranistes d’esquerra de Gent per Formentera treuen un diputat, igual que el 2019, i els nacionalistes centristes del Pi desapareixen del Parlament balear, amb un 3,7% de vots.

Si el PP de Prohens vol governar s’haurà d’entendre amb Vox o intentar una abstenció socialista. La ultradreta havia exigit en campanya la conselleria d’Educació i derogar la llei de normalització lingüística, que no encaixa massa amb el discurs que ha fet Prohens, de tarannà regionalista. Caldrà veure què decideix fer el PP davant aquesta disjuntiva. El candidat de Vox, Jorge Campos, ha assegurat després de saber els resultats que està “emocionat” i s’ha mostrat predisposat a pactar amb el PP, qui ha estès la mà.

Prohens ha declarat que “el canvi ha guanyat”, però ha afegit: “No perdrem el temps perquè la gent necessita solucions, no pas celebracions i ens hi posaram tot d’una”.

La fins ara presidenta Francina Armengol ha donat l’enhorabona al PP, dient que “hi ha una majoria claríssima de la dreta i extrema dreta a les nostres illes i ara li tocarà governar”.

Una nota a part és la desaparició de Ciutadans, amb una llista encapçalada per la líder estatal del partit, Patricia Guasp, que certifica la defunció d’un projecte molt perjudicat en aquests comicis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona