Política

Tres capitals, diputacions i l’àrea metropolitana

Els socialistes són la llista més votada a Tarragona, a Lleida i també a Girona, però són segons a Barcelona

En total, guanyen a 126 municipis

Mantenen la supremacia a l’àrea metropolitana

Nit d’eufòria –primer desfermada i després continguda– a la seu socialista del carrer Pallars de Barcelona. L’entusiasme inicial va anar minvant quan els resultats a Barcelona, a mesura que avançava la nit, allunyaven una victòria socialista completa, a les quatre capitals catalanes. Tot i això, l’alegria es va imposar quan es van anar confirmant les recuperacions dels primers llocs a Tarragona i a Lleida, juntament amb els bons resultats a Girona,

Així, a Tarragona, Rubén Viñuales ha aconseguit mantenir el PSC com la força més votada i pujar dos regidors, respecte al 2019. Viñuales , que el 2019 va ser candidat per Ciutadans, succeix  Fèlix Ballesteros al qual, un pacte d’ERC, Podem, Junts i la CUP , va barrar el pas a l’alcaldia.

A Lleida, Fèlix Larrosa recupera el primer lloc que va perdre l’any 2019 i puja de set a nou regidors. Larrosa passa així al davant d’ERC, que governa des de les passades eleccions a la capital del Segrià.

Uns dels resultats més celebrats a la seu socialista van ser els aconseguits a Girona, on Sílvia Paneque aconsegueix recuperar el primer lloc en vots i obté així la victòria en una ciutat que va ser socialista fins l’any 2011, quan Carles Puigdemont va aconseguir l’alcaldia per a CiU.

Control metropolità

Els socialistes mantenen la supremacia històrica a l’àrea metropolitana de Barcelona, havent confirmat les majories absolutes de Núria Parlon a Santa Coloma –on “l’efecte Rufián” no li ha restat suport–, d’Antoni Balmón a Cornellà de Llobregat i de Lluïsa Moret a Sant Boi de Llobregat. També a Mollet del Vallès, Mireia Dionisio reté la majoria i aconsegueix dos regidors més que el 2019. L’ensurt se l’ha endut Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat des de l’any 2008, ja que ha perdut un regidor i, per tant, la majoria absoluta que va obtenir fa quatre anys. Els socialistes es mantenen com a llista més votada també a Esplugues de Llobregat, Gavà, Ripollet i Sant Adrià de Besòs.

A la resta de les comarques barcelonines destaca la victòria a Sabadell, on Marta Farrés ha culminat la recuperació iniciada l’any 2019, quan va passar de sis a 11 regidors, i ha revalidat l’alcaldia, aquesta vegada amb majoria absoluta amb 14 regidors. A Cerdanyola Carlos Cordón també ha retingut la majoria, mentre que a Mataró David Bote Paz presideix la llista més votada però perd dos regidors.

A terres tarragonines, els socialistes s’imposen al Vendrell i a Reus, on Sandra Guaita guanya amb vuit regidors. A les comarques de Lleida, a Balaguer Lorena González puja de tres a sis regidors, mentre que a Cervera Jan Pomés també augmenta de dos a cinc escons. Als municipis gironins, el PSC d’Adrià Lamelas s’ha imposat a Lloret de Mar

LES FRASES

L’objectiu és posar Catalunya en marxa i avui fem un pas més en aquesta direcció. I amb la mè estesa
Salvador Illa
primer secretari del PSC
Uns resultats que demostren que els electors de la ciutat de Lleida exigeixen un canvi
Fèlix Larrosa
Candidat del PSC a LLeida
La tercera majoria absoluta ens permetrà treballar en el projecte posat en marxa en aquests darrers anys
Núria Parlon
alcaldessa de santa coloma de gramenet
Malgrat la irrupció de la ultradreta, l’Hospitalet és socialista, progressista i d’esquerres
Núria Marín
alcaldessa De L’Hospitalet de llobregat

Quan la pilota toca al pal

Des de la sala de premsa, els ànims a la seu electoral del PSC es van anar deduint ahir a la nit pels crits que se sentien del pis superior a mesura que avançava l’escrutini. Primer, d’entusiasme i, més tard, d’estupor –aquell so que se sent a futbol quan la pilota toca al pal– quan Trias va avançar-se al candidat socialista. Al final, hi havia satisfacció i alegria, però amb un punt de desil·lusió.

“Hem guanyat les eleccions municipals a Catalunya i els ciutadans en han ratificat com el primer partit de Catalunya. I som el primer partit d’esquerres a la ciutat de Barcelona. Posem aquests resultats a disposició del servei de Catalunya per posar-la en marxa.” Així va resumir ahir el primer secretari del PSC, Salvador Illa, els resultats en les eleccions d’ahir, abans de cedir la paraula al cap de llista per Barcelona, Jaume Collboni, que va ser rebut pels simpatitzants al crit d’“alcalde, alcalde!”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona