Política

La clau de Maragall no és per fer alcalde Collboni

Trias liderarà una negociació discreta amb el PSC i ERC, que ja ha fet les primeres passes

Ada Colau reitera davant del Cercle d’Economia que vol fer valdre els 24 regidors “progressistes”

Els mals resultats d’Esquerra Republicana de Catalunya a Barcelona no ho són tant si considerem que els seus cinc regidors serveixen per decantar la balança i fer alcalde Xavier Trias o Jaume Collboni. Tant en públic –Ernest Maragall i Oriol Junqueras– com en privat –fonts del partit consultades per aquest diari–, s’ha fet palès que aquesta clau no es farà servir per obrir la porta de la governabilitat al candidat socialista.

Per un costat, hi haurà aquest no moviment d’Esquerra Republicana i, per l’altre, hi haurà tots els moviments liderats per Xavier Trias que l’han de portar a bastir una majoria o una aritmètica de ple que li permeti ser investit el dia 17 de juny com a alcalde de la capital de Catalunya, per segona vegada en la seva carrera política.

Entre moviments dels uns i dels altres, un nou element va irrompre ahir en el debat de manera inesperada i sorprenent. En un món on tot està interconnectat, la imminència de la campanya electoral per renovar el Congrés dels Diputats i la presidència del govern espanyol condicionarà els càlculs polítics i les negociacions per a l’alcaldia de Barcelona. A la candidatura de Trias estan convençuts que la nova conjuntura els afavoreix.

Tot i la contundència de Jaume Collboni la nit electoral promovent-se com l’alcalde d’una majoria de 24 regidors de formacions progressistes –el PSC, Barcelona en Comú i ERC–, el cas és que en el si de la candidatura de Trias hi regna la calma i la plena confiança que el seu candidat aconseguirà l’objectiu d’alçar la vara el dia 17 de juny.

Amb aquest propòsit, va ser el mateix Xavier Trias qui ahir va començar a explorar el territori dels pactes amb contactes telefònics amb Jaume Collboni i Ernest Margall. La consigna a can Trias és la de la discreció i n’és una bona mostra que, de moment, no hi ha cap roda de premsa prevista del guanyador de les eleccions en l’horitzó informatiu.

Ahir Trias va concedir les entrevistes de rigor als mitjans audiovisuals. “Crec que trobarem maneres d’entendre’ns entre tots els que hem demanat el canvi, n’estic convençudíssim”, assegurava. I això vol dir que els que han propugnat un canvi a l’Ajuntament de Barcelona són el PSC, ERC i el PP. La possibilitat de parlar amb Vox ni es considera a la candidatura de Trias.

Pacte a dos temps

En l’equació de les negociacions i amb el vector de les estatals al mig, no es dona per descartat que Trias aconseguís un pacte a dos temps: un que li faciliti una investidura tranquil·la ara al juny i un segon, que caldria ajornar fins després de la cita electoral, per concretar un acord de legislatura a llarg termini. El que és evident és que, amb les eleccions estatals el 23 de juliol, l’agost tindrà un significat polític més marcat que en altres anys, i a Barcelona, el setembre tindrà un especial regust d’inici de nou cicle polític, amb la cirera de les festes de la Mercè a finals de mes.

En les declaracions públiques d’ahir, Esquerra Republicana va assenyalar cap a facilitar l’alcaldia de Xavier Trias. Tant Ernest Margall com el president del partit, Oriol Junqueras, van fer intervencions similars en el sentit d’obrir-se a parlar amb Trias, traspassant-li la responsabilitat de les negociacions.

Des del costat dels comuns, l’evidència que la situació se’ls està fent molt costa amunt la delatava ahir el rostre de preocupació de l’encara regidor Jordi Martí, que va comparèixer amb el diputat dels comuns David Cid per valorar els resultats. Martí va dir que “té sentit que toqui a Trias moure fitxa”, però va advertir que el seu partit “no llança la tovallola” en el propòsit de “mantenir per a les esquerres l’única gran capital” de l’Estat.

Colau i Trias, al Cercle

La mateixa il·lusió manté encara Ada Colau, que ahir va intervenir en la presentació de les jornades del Cercle d’Economia. “La ciutat necessita un govern progressista”, va dir davant del logo de grans corporacions, com Agbar, i l’atenta i poc complaent mirada del president de Foment, Josep Sánchez Llibre. Les jornades en què ahir va participar Colau les visitarà avui Xavier Trias, que assistirà al lliurament del premi del Cercle d’Economia a la construcció europea,

Una negociació sense sortir del barri del Fort Pienc

El rovell de l’ou de l’activitat política a la ciutat de Barcelona és al barri del Fort Pienc, una part de l’Eixample Dret que es localitza, a grans trets, entre el passeig de Sant Joan i la plaça de les Glòries i entre l’avinguda Diagonal i el parc de la Ciutadella. En aquest barri hi ha localitzada, a hores d’ara, la seu dels partits que tenen alguna cosa important a dir en les negociacions ja obertes per a l’elecció d’alcalde a Barcelona. Si de trobar-se en despatxos de seus de partits es tracta, les seus dels protagonistes de les converses es localitzen, unes i altres, a una agradable distància de pocs minuts a peu.

El partit que fa més temps que està instal·lat al barri és Barcelona en Comú, que té la seu al carrer Marina de Barcelona, uns baixos que ahir semblaven un magatzem dels mals endreços, encara amb la ressaca de la campanya. A la mateixa illa de cases, però al carrer Sardenya, hi té la seu Podem Catalunya.

A cent metres d’aquesta seu, al mateix carrer Sardenya, hi ha la d’Esquerra Republicana a Barcelona, que ha donat cabuda a la infraestructura de la candidatura d’Ernest Maragall. Aquest espai és a tocar de la Gran Via i en aquesta avinguda, al número 681, a uns 300 metres de la seu d’ERC, hi ha el local electoral de Trias, que ara passarà a ser la seu de Junts a Barcelona. Dues illes de cases per sobre, però al carrer Consell de Cent, hi ha la seu del PSC de Barcelona. La CUP també té la seu al Fort Pienc, però aquest cop no ha entrat a l’Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona