Política

SÍLVIA PANEQUE

PSC

“Les urnes han castigat els que han governat”

Sílvia Paneque, regidora des del 2011, ha guanyat les eleccions a Girona i ha posat fi a dotze anys de Junts (abans, CiU) a la ciutat. Empatada a 8 regidors amb Lluc Salellas (Guanyem), l’alcaldable socialista no vol aventurar res sobre hipotètics pactes.

La llista més votada ha de governar, com deia la candidata Gemma Geis (Junts)? Vostè ja havia dit que el més important era ser la llista amb més vots.
Sí, sí, insistia en això: hem de guanyar, encara que sigui per un sol vot. No ha estat així, sinó que han estat més de 700 [656 per ser exactes, 8.644 del PSC i 7.988 de Guanyem]. Per tant, és una diferència clara respecte de la segona força que ens ha de permetre liderar aquest canvi. Sentim la responsabilitat de fer-ho.
El 2019 a Barcelona va guanyar l’Ernest Maragall (ERC), empatat amb Ada Colau, de Barcelona en Comú, en nombre de regidors (10). L’alcaldia se la va endur Colau, però amb el suport del PSC, tercer a les urnes (8), i els vots de Manuel Valls. Podria passar això a Girona?
Les circumstàncies a Girona són diferents. Venim de dotze anys de govern d’un mateix color, pràcticament el mateix color. Les urnes han castigat de manera molt clara aquells que han governat, ERC i Junts, i per tant estem davant un escenari totalment diferent, en què se’ns demana canvi i cap aquí anirem. Cap al canvi, intentant formar un govern com més fort millor. En tot cas, l’escenari és molt diferent [...] Ara s’inicia un nou cicle i el cicle de Junts a Girona s’ha acabat.
Veu en risc l’alcaldia, ara mateix?
No, de fet nosaltres pensem que no s’entendria que a Girona. De fet, és veritat que com comentaves a Girona sempre ha governat la llista més votada. Pensem que hi ha dues qüestions que han sortit molt clares de les urnes: els ciutadans i ciutadanes de Girona han votat canvi d’una manera molt i a més a més ens han donat el lideratge d’aquest canvi. I nosaltres hem fet molta insistència que veníem per unir, per recuperar el projecte col·lectiu de Girona, que independentistes o no se sentissin vinculats al projecte de ciutat. Per tant, si aquestes dues coses han guanyat. Des del nostre punt de vista no té sentit tornar a parlar de fronteres entre independentistes i no independentistes.
Per aconseguir un govern fort on centrarà els esforços?
A hores d’ara és molt prematur perquè no hem tingut cap conversa. Per telèfon sí que vaig parlar amb la majoria de candidats i candidates ahir per telèfon [diumenge a la nit]. Amb la Gemma Geis ens vam trobar-nos personalment i vam parlar. Vaig parlar també amb la Marta Madrenas, l’alcaldessa [...]
Hi hauria la possibilitat que alguns grups li donin els vots a la investidura però estiguin en l’equip de govern. Això no li agradaria, no?
Ho hem dit sempre: ens agradaria un govern fort. Espero que sigui així, sense saber encara.
Vostè va preparar la llista en funció d’àmbits com cultura o medi ambient. Què els diu als seus regidors, ara que no se sap si entraran a governar o no?
Aquest és un projecte col·lectiu. Ahir [per diumenge] els vaig recordar que finalment aquesta és la victòria que ha vingut pel treball de moltes persones, dels regidors anteriors, que han anat construint, que han anat fent créixer el projecte. Per tant, ens hem de sentir amb molta responsabilitat, per això, també. Hem de ser molt humils i aquests dies tenir molta calma i veure com van evolucionant les coses. S’ha d’anar pas a pas. Primer l’investidura, després el cartipàs i, per tant, les coses s’han d’anar fent amb els temps i l’ordre que exigeix aquest període de temps.
Digui’m innocent, però el PSC, que té l’alcaldia de Girona a l’abast, entra a negociar un intercanvi de cromos amb altres llocs? La negociació, la pot dur vostè o ha de seguir els consells o directrius del partit a Barcelona? I vostè està des de fa temps en el partit.
Formo part de l’executiva nacional, sí. A Girona, tinc tota la llibertat personal, sempre. A més, els fets ho avalen. Vam governar el 2016 i el 2017 a Catalunya amb Junts, adversaris històrics en aquesta ciutat i ho vam fer, segurament contra el pronòstic de molts. Potser llavors el pacte més natural era amb ERC. El PSC sempre ha tingut una responsabilitat molt gran, així ho hem viscut els socialistes gironins, amb la institució i amb l’Ajuntament i la ciutat de Girona. I això des de la direcció del partit, ho han dit sempre. Entenen que hem fet una bona feina i ens avala a l’hora de prendre les decisions que hem de prendre a la ciutat.

MANEL LLADÓ



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona