Política

Aragonès fa una crida a fer un front comú català davant la dretanització de l’Estat

Dóna per fet que la dreta i la ultradreta governaran a partir del 23-J

No es pronuncia sobre si l’estratègia conjunta ha de passar per una llista unitària

Descarta avançar eleccions però es mostra disposat a fer autocrítica

“L’hora és greu i cal defensar Catalunya”. Amb aquestes paraules ha iniciat Pere Aragonès el seu discurs de valoració dels resultats de les eleccions municipals de diumenge i també de l’anunci d’avançament eleccions generals a l’Estat per al 23 de juliol. Des de Palau, el president català ha fet una crida a constituir un “front comú” que agrupi totes les forces independentistes i sobiranistes, ja que ha donat per fet que la dreta i l’extrema dreta “vindran de l’Estat” i esdevindran “un atac als drets del nostre país”. No obstant això, no s’ha volgut pronunciar sobre si aquesta estratègia conjunta ha d’implicar una llista unitària, com s’ha proposat des de JxCat.

En tot cas Aragonès s’ha posat “a disposició” de la resta de partits independentistes i sobiranistes, incloent-hi els Comuns”, per “tendir ponts d’entesa i espais de treball” que ajudin a defensar els drets i les institucions catalanes. I ha descartat fer-ho “a través dels mitjans” sinó “cara a cara”, propiciant reunions per trobar mecanismes que no excloguin ningú i “per respecte als partits amb els quals hi pot haver dissidències”.

Aragonès ha alertat de la necessitat d’obrir un nou cicle polític per “defensar la llengua, les escoles i la sanitat catalana, els drets cívics i polítics de la ciutadania, la igualtat i el benestar”, alhora que ha instat aquest front comú a protegir les institucions catalanes i el dret dels catalans a escollir “el nostre futur com a poble”, que estan “sota l’atac del futur govern de l’Estat”. Aquest, ha pronosticat, estarà format “pels partits que més han atacat Catalunya i tot el que representa la nostra idea de país”, per la qual cosa considera imprescindible una “mobilització” unitària dels partits que representen els valors democràtics i republicans.

El president ha descartat convocar eleccions a Catalunya, “perquè, ara més que mai, ens calen institucions fortes”, tot i que ha admès els mals resultats tant del seu partit, ERC, com del conjunt de les formacions independentistes. “És el missatge de les urnes, que arriba en forma d’abstenció i al qual cal donar-hi resposta”. Aragonès creu que aquesta abstenció és una exhortació dels ciutadans perquè “s’entenguin” les forces independentistes, que, ha insistit, han de defensar un govern i un Parlament més forts, amb una presidència independentista a la Cambra catalana, on “treballaran per fer-la possible”.

Les “virtuts” que el president català creu que calen per aconseguir la defensa del país i les institucions són, en primer lloc, unitat, generositat “perquè tothom se senti còmode” i fermesa davant “dels temps difícils que vindran”.

Resultats d’ERC

Quant als resultats concrets d’ERC a les municipals, la valoració, segons el president “no pot ser positiva” i que hi ha “coses que cal fer millor, i també transmetre millor a la ciutadania”.

Ha admès, això sí, que l’escenari nou que creu que es desplegarà a partir del juliol ha fet canviar les condicions que hi havia per tirar endavant iniciatives com la taula de diàleg o l’acord de claredat, propostes que amb un govern del PP i Vox “seran impossibles”. Tanmateix, el president català creu que cal continuar treballant per reprendre aquest camí “amb més força”.

Finalment, Aragonès ha volgut diferenciar l’augment del bloc de la dreta a l’Estat i l’evolució d’aquest bloc a Catalunya: “ Hem de treballar-ne les causes i atendre les angoixes i les pors d’alguns ciutadans que han pres la decisió d’optar per aquests partits”, ha diagnosticat. “Compromesos amb els valors democràtics i republicans treballarem perquè aquesta confiança passi a espais polítics que compartim grans consensos i valors democràtics”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona