Política

BALCANS

Situació “fràgil però calmada” a Kosova, segons la policia

Belgrad demana a diversos països occidentals que utilitzin la seva influència perquè el govern kosovar retiri els alcaldes dels municipis del nord, on els serbis són majoria i l’autoritat dels quals no reconeixen

La UE condemna la violència de dilluns “en els termes més enèrgics possibles” i afirma que els actes violents comesos, entre altres, contra les tropes de l’OTAN “són absolutament inacceptables”

Desenes de tropes de l’OTAN han assegurat aquest dimarts l’ajuntament de la ciutat de Zvecan, a Kosova, segons informa Reuters, on dilluns 30 soldats de la KFOR —la missió de l’OTAN a Kosova— i 52 manifestants serbis van resultar ferits en enfrontaments. Tres dels militars –de nacionalitat hongaresa– van patir trets d’arma de foc.

Diverses persones sèrbies s’han reunit aquest dimarts davant l’edifici del consistori —on hi ha soldats dels EUA, Itàlia i Polònia amb equips antidisturbis— i la situació és “fràgil però calmada”, segons la policia kosovar.

El president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, ha demanat aquest dimarts als ambaixadors dels EUA, Alemanya, l’Estat francès, Itàlia i el Regne Unit al país que utilitzin la seva influència perquè el govern kosovar retiri els alcaldes dels municipis del nord de Kosova, on els serbis són majoria i l’autoritat dels quals no reconeixen. Vucic ha instat el primer ministres de Kosova, Albin Kurtin, a “retirar les seves unitats especials” de policia de les quatre localitats amb majoria sèrbia perquè la població “mai acceptarà la seva ocupació”.

El president serbi ha lamentat que soldats de la missió de la KFOR hagin patit lesions, però ha assenyalat que entre els manifestants hi ha ferits de bala. Belgrad va denunciar ahir que els policies kosovars havien obert foc contra els serbis.

Per la seva banda, el cap de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell, ha condemnat la violència de dilluns “en els termes més enèrgics possibles” i ha afirmat que els actes violents comesos contra les tropes de la KFOR, els mitjans de comunicació, els civils i la policia “són absolutament inacceptables”. La UE va instar dilluns les autoritats de Kosovo i els manifestants que no reconeixen els resultats dels comicis municipals en alguns ajuntaments a desescalar la situació de manera “immediata i incondicional”.

L’OTAN també va condemnar “enèrgicament” dilluns a la nit els atacs “no provocats” i “totalment inacceptables” contra les tropes aliades a Kosovo i va fer una crida al cessament de les confrontacions i a la tornada al diàleg.

Les tensions han augmentat a la zona des que els alcaldes d’ètnia albanesa van prendre possessió del càrrec a quatre municipis de la zona de majoria sèrbia del nord de Kosova, on van guanyar les eleccions municipals de l’abril passat, que els serbis van boicotejar. La participació va ser de només el 3 %.

La majoria sèrbia de la zona no ha acceptat mai la declaració d’independència de Kosova de Sèrbia el 2008 i consideren Belgrad la seva capital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona