Política

GIRONA

Junts cau a tercera força per primera vegada a Girona

La derrota de Gemma Geis (Junts) en les municipals de Girona significa la primera vegada que l’espai convergent o postconvergent no ocupa cap de les dues primeres posicions en la recent etapa democràtica. Des del 1979 i fins al 2019, CiU, el PDeCAT o Junts havien estat primera o segona força en les locals. El tercer lloc d’ara posa fi a la sèrie.

En els comicis de fa tres dies, Junts va ser tercera. En una jornada amb només el 50,82% de participació, Geis va obtenir 6.949 vots, 1.039 menys que l’alcaldable de Guanyem, Lluc Salellas, i 1.695 menys que la socialista Sílvia Paneque (8.644). Paneque va avantatjar Salellas de 656 vots.

L’exconsellera de Recerca atribueix la derrota, entre altres raons, al fet que Ara Girona es va quedar els drets electorals del PDeCAT. La formació de l’exregidor Carles Ribas va obtenir 1.579 vots (el 4,60% dels sufragis) i va fer la guitza a Junts, però no serà en el ple.

Els comicis de diumenge han estat els dotzens des del 1979. En nou s’ha imposat el PSC –Quim Nadal (sis cops), Anna Pagans (dos cops) i Sílvia Paneque (un cop)– i en tres, CiU/Junts –amb dues victòries de Carles Puigdemont i una de Marta Madrenas. Paneque és la candidata vencedora amb el menor nombre d’edils (8), els mateixos que Nadal el 1979 –el ple era de 25 regidors.

Martí, el 1995

El resultat de Geis s’assembla al de Salvador Martí (CiU) l’any 1995. L’aleshores president del GEiEG va concórrer a les eleccions per desbancar Quim Nadal (PSC), però la coalició va perdre el 10,39% dels suports –del 30,79% del 1991 amb Josep Arnau de candidat al 20,40% de Martí– i va passar de nou regidors a cinc. Martí no va recollir l’acta de regidor i va dimitir. Geis (20,3% dels sufragis) va perdre el 10,7% del suport de Madrenas el 2019 (31%). La diferència entre Martí, que va morir el 2013, i Geis és que Junts acaba de perdre l’alcaldia.

La guanyadora de les eleccions, Sílvia Paneque, va començar ahir la fase de trobades. Prioritzarà –diu– l’habitatge, la transició energètica i l’impuls econòmic. Ahir es va reunir amb Quim Ayats (ERC) –tres regidors i el 10,45% dels avals. A més, integrants de les llistes del PSC i Guanyem es van reunir.

El PSC i Junts, allunyats

Paneque és partidària d’un govern fort. Però les posicions entre els socialistes i Junts són allunyades. “Una força que ha perdut la meitat dels vots [de 13.435 a 6.949] i ha rebut un càstig a les urnes no pot incidir en l’alcaldia”, diu la portaveu del PSC en funcions sobre Junts.

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, va demanar ahir a Junts que no faci una “rebequeria”. L’exministre espanyol va recordar que en el passat el PSC havia ajudat Junts (entre el març del 2016 i l’octubre del 2017). Paneque, llavors primera tinenta d’alcaldia, apel·la al “sentit institucional” de Junts. Recorda que el PSC en va fer gala i, “en lloc d’erosionar [Junts]”, va governar amb Madrenas després de la marxa de Puigdemont a la Generalitat i el pas fugaç d’Albert Ballesta per l’alcaldia.

Geis, però, es dona uns dies de pausa per agafar forces. Preveu reunir-se amb Salellas a curt termini i no es mou del lema Solvència i independència, que exclou el PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona