Política

amèrica del sud

Lula inaugura la cimera sud-americana amb una crida a reprendre la integració regional

El president brasiler proposa crear un “grup d’alt nivell” per preparar un nou “full de ruta”

Hi participen també els caps d’Estat i de govern d’Argentina, Bolívia, Xile, Colòmbia, Veneçuela, Equador, Paraguai, Perú, Uruguai, Surinam i Guaiana

El president brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva, ha instat els caps d’Estat i de govern sud-americans a reprendre el procés per aconseguir una veritable integració regional.

En la inauguració de la cimera sud-americana a Brasília, Lula da Silva ha proposat crear un “grup d’alt nivell” que comenci a treballar immediatament per prepar en un termini de 120 dies un nou “full de ruta per a la integració de Sud-amèrica”. Ha precisat que aquest fòrum, format per representants dels presidents, hauria de superar les diferències ideològiques.

En aquest sentit, ha advertit que “permetre que les divergències s’imposin tindria un cost molt elevat, a més de malbaratar tot allò que ja hem construït conjuntament”.

El polític brasiler ha proposat els deu primers punts d’aquest full de ruta, entre els quals la creació d’organismes financers regionals “al servei del desenvolupament econòmic i social”. També ha insistit en la possibilitat de crear una “unitat de referència comuna” sud-americà per reduir la dependència del dòlar dels Estats Units.

També en el capítol comercial, ha apostat per homologar regulacions, reduir la burocràcia o ampliar el comerç electrònic.

En l’àmbit energètic, ha plantejat crear un “mercat energètic sud-americà” que asseguri l’abastiment, uns “preus justos” i la sostenibilitat “social i ambiental”.

Segons Lula, la integració dels països sud-americans ja no pot esperar més per superar en condicions d’unitat els abismes socials que persisteixen a la regió “des del colonialisme”. “El que ens reuneix avui a Brasília és el sentiment d’urgència de tornar a mirar col·lectivament per la nostra regió, la determinació de redefinir una visió comuna i rellançar accions concretes per al desenvolupament sostenible, la pau i el benestar de les nostres poblacions”, ha dit en el seu discurs d’obertura.

La cimera, que se celebra al Palau d’Itamaraty, la seu d’Exteriors a Brasília, ha continuat a porta tancada amb les intervencions dels altres mandataris durant aproximadament un quart d’hora cadascun. Hi participen, a més de Lula da Silva com a amfitrió, els presidents d’Argentina, Alberto Fernández; Bolívia, Luis Arce; Xile, Gabriel Boric; Colòmbia, Gustavo Petro; Veneçuela, Nicolás Maduro; Equador, Guillermo Lasso; Paraguai, Mario Abdo Benítez; Uruguai, Luis Lacalle Pou; Guaiana, Irfaan Ali, i Surinam, Chan Santokhi. El Perú hi és representat pel president del Consell de Ministres, Alberto Otárola, ja que la presidenta, Dina Boluarte, no pot sortir del país per impediment legal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona