Política

Colau descarta les estatals; pacte a tres o nova etapa

L’opció dels comuns a Catalunya inclou Asens

Trias anuncia que aviat aprofundirà en les converses amb Collboni

L’empresariat evidencia que aposta pel canvi de lideratge a Barcelona

La irrupció de la convocatòria d’eleccions estatals per al 23 de juliol ha donat un nou caire a l’escenari polític de Barcelona després de les eleccions de diumenge passat, en què Xavier Trias es va imposar, però no l’ha capgirat prou per fer que l’encara alcaldessa Ada Colau es decideixi a fer el pas de deixar la política local per la d’àmbit estatal.

La intenció d’Ada Colau és ben clara. Descarta assumir el lideratge de la candidatura dels comuns a Catalunya per seguir a Barcelona, segons ha pogut confirmar El Punt Avui. L’estratègia dels colau ara és doble. La dona que es defineix a si mateixa com “una patriota de Barcelona” situa la seva preferència a continuar fent política des del consistori revalidant un govern de les forces progressistes que impliqui el PSC, Esquerra Republicana i el seu partit. L’altra opció, que es posaria en marxa si fracassés la primera, és fer un pas al costat i donar una nova orientació a la seva vida, que segur que continuarà lligada al compromís social i polític.

Ara com ara, i cada vegada de manera més clara, l’opció de Xavier Trias es consolida com la del futur alcalde i això deixaria Colau en la tessitura de fer efectiu aquest pas al costat. Ara bé, Barcelona en Comú insisteix que esgotarà totes les possibilitats d’acord amb el PSC i ERC.

Pel que fa a les estatals, la candidatura dels comuns té en Jaume Asens un polític consolidat que en aquesta legislatura ha guanyat pes polític com a president del grup d’Unides Podem. En el terreny nacional, el perfil polític d’Asens també el situa en una bona posició per obrir la candidatura a un tipus de votant més ampli que el que ha donat suport a Colau a Barcelona.

Les especulacions sobre el futur de Colau caminen paral·leles a l’avenç de les negociacions que lidera Xavier Trias per aconseguir el suport necessari que li permeti ser investit alcalde. Com a termòmetre polític de la ciutat –que indicaria que Trias és molt a prop d’aconseguir el seu propòsit– estan funcionant aquests dies les jornades que el Cercle d’Economia organitza a l’hotel Vela. Dilluns hi va anar Ada Colau, que va ser rebuda amb cortesia, però amb rigor. L’alcaldessa hi va anar, va defensar la seva gestió, reivindicant un govern d’esquerres, i va marxar.

Ahir, Trias no va intervenir en el faristol, però allò rellevant que va succeir van ser les mostres d’afecte de l’empresariat, amb Josep Sánchez Llibre al capdavant, que, com a president de Foment, ha liderat durant la legislatura passada un dels fronts d’oposició a Colau més durs. En canvi, ahir tot eren somriures, també els que van dedicar els exalcaldes del PSC Jordi Hereu i Joan Clos al mateix Trias, amb qui van conversar amigablement.

Els dos exalcaldes socialistes ben segur que estaven al cas de les declaracions fetes al matí per l’actual líder del PSC, Salvador Illa, que a RAC1 havia dit de manera clara que “Trias té un avantatge i, si no passa res, ell serà l’alcalde”.

Això ho creu el mateix interessat i així ho va repetir quan la premsa li va posar el micròfon per demanar-li declaracions en les jornades del Cercle d’Economia. El guanyador de les eleccions va afirmar que espera seure aviat cara a cara amb Jaume Collboni, després d’haver-ho fet ja amb Ernest Margall, de manera discreta, la mateixa tarda de dilluns. Ahir Trias es va tornar a mostrar generós, com ja va fer la nit electoral, recordant que hi ha altres partits que “han obtingut bons resultats i caldrà buscar la col·laboració”.

Aquest matí, el grup de Trias per Barcelona farà la primera reunió de treball a l’ajuntament amb una escenificació per reforçar el triomf de la seva candidatura

El jutge avisa els ocupes que deixin La Ruïna

La magistrada del jutjat de primera instància número 39 de Barcelona ha ordenat als ocupants de l’edifici conegut com La Ruïna, al barri de la Bonanova de la capital catalana, que abandonin l’immoble i el deixin en mans dels seus propietaris, entre els quals hi ha la Sareb.

D’aquesta manera, la jutgessa dona la raó a la societat pública estatal, en contra de la voluntat dels ocupes, que van al·legar en el judici de la setmana passada que els propietaris els havien d’oferir un lloguer social abans de desnonar-los. Segons l’ACN, però, encara es pot recórrer contra la sentència a l’Audiència de Barcelona i, per tant, el desallotjament no serà immediat.

Poble Lliure vol el 23-J un front per la independència

Poble Lliure, partit que integra la CUP, va fer una crida ahir a articular un front per la independència en les eleccions del 23-J. Va defensar que cal una unió “popular, republicana i antifeixista àmplia i plural” i ser “un mur de contenció” de la ultradreta. També va acusar la direcció de la CUP d’estar “estancada” en un marc “immobilista”.

Pueyo, d’ERC, i Postius, de Junts, deixen la Paeria

Els resultats de les eleccions municipals a Lleida fan que Miquel Pueyo, alcalde d’ERC de la Paeria els darrers quatre anys, i l’alcaldable de Junts i el seu soci de govern, Toni Postius, pleguin. Tots dos van anunciar ahir que no recolliran l’acta de regidor. En els comicis, les dues formacions han perdut força al consistori. ERC ha obtingut dos regidors menys i Junts n’ha perdut un. Així, els dos partits en tenen cinc. “No seria bona idea que jo volgués liderar el grup republicà a la Paeria”, va dir Pueyo, mentre que Postius va assegurar: “És la tercera vegada que em presento en aquestes eleccions i, després d’una reflexió i d’un canvi de cicle, he considerat que cal fer un pas al costat.”

Ingla renuncia a Sant Cugat per la desfeta electoral

L’encara alcaldessa en funcions de Sant Cugat, Mireia Ingla, va anunciar ahir en una compareixença que renuncia a continuar al consistori i deixa l’acta de regidora pels mals resultats obtinguts en les eleccions municipals en què el seu partit, ERC, va perdre gairebé la meitat de vots que havia obtingut el 2019, quan va esdevenir batllessa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona