Política

Aragonès fa una crida a refer la unitat per l’ascens del PP i Vox

El president de la Generalitat aposta per un “front democràtic” davant un hipotètic govern de dreta i ultradreta a l’Estat, però no concreta com es traduiria

Reconeix els mals resultats i descarta un avançament electoral a Catalunya

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2295291-aragones-fa-una-crida-a-fer-un-front-comu-catala-davant-la-dretanitzacio-de-l-estat.html?cca=3

2295291

“L’hora és greu i cal defensar Catalunya.” Amb aquestes paraules va començar ahir Pere Aragonès la valoració dels resultats de les eleccions municipals de diumenge i l’anunci d’avançament dels comicis generals a l’Estat espanyol per al 23 de juliol.

L’independentisme ha sortit afeblit del 28-M, perdent uns 300.000 vots respecte al 2019: dels 1,55 milions de suports als 1,26 ara. De totes les forces, Esquerra és la que acusa una davallada més gran. I això en un context en què el PP i Vox han crescut arreu de l’Estat. Amb aquest panorama per afrontar un 23-J que Pedro Sánchez planteja com un “jo o la dreta”, el president de la Generalitat va fer una crida a constituir un “front democràtic per defensar Catalunya i les seves llibertats”, donant per fet que la dreta i l’extrema dreta guanyaran les eleccions del juliol i promouran “un atac als drets del nostre país”.

Aragonès, però, no va concretar com es tradueix aquesta crida a la unitat i molt menys si ha de ser en forma de llista unitària, com s’ha proposat des de JxCat i que, des d’ERC, la portaveu, Marta Vilalta, havia descartat poc abans. Ho deixa en mans dels partits de qui es va posar “a disposició”, incloent-hi els comuns”, per “bastir ponts d’entesa i espais de treball” que ajudin a defensar els drets i les institucions catalanes.

El president de la Generalitat veu imprescindible obrir un nou cicle polític per “defensar la llengua, les escoles i la sanitat catalana, els drets cívics i polítics de la ciutadania, la igualtat i el benestar”, alhora que va instar aquest front comú a protegir les institucions catalanes i el dret dels catalans a escollir “el nostre futur com a poble”, que estan “sota l’atac del futur govern de l’Estat”.

A més del front unitari, Aragonès demana que la presidència del Parlament de Catalunya sigui independentista, en un nou prec per posar fi a la interinitat del càrrec, després de la sentència judicial contra Laura Borràs; trobar mecanismes “d’estabilitat i governança” per al país; així com una “entesa” del sobiranisme i l’independentisme als ajuntaments sorgits del 28-M. El president de la Generalitat va descartar convocar eleccions a Catalunya, “perquè, ara més que mai, ens calen institucions fortes”.

Era la primera compareixença pública d’Aragonès després d’un 28-M en forma de patacada per als republicans, que, malgrat que es mantenen com a primera força en regidors, passen dels 3.114 del 2019 a 2.895. La valoració, va admetre, “no pot ser positiva” i va afegir-hi que hi ha “coses que cal fer millor, i també transmetre millor a la ciutadania”. El president de la Generalitat, però, va evitar anar més enllà en l’autocrítica, ni tampoc va entrar en l’anàlisi de si l’estratègia dels republicans, amb la taula de diàleg del PSOE, l’acord de claredat, pot haver rebut una esmena per part de l’electorat d’Esquerra que s’ha quedat a casa.

LES FRASES D’ARAGONÈS

El missatge és clar: l’hora és greu i cal defensar Catalunya
El govern de la dreta i l’extrema dreta que vindrà a l’Estat és un atac frontal als pilars bàsics i consensos del país
Cal impulsar un front democràtic per defensar Catalunya i les seves llibertats
Les fórmules s’han de trobar i les hem de construir entre tots
Hi ha coses que hem de fer millor i millores que s’han de transmetre millor


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona