Política

Junts s’obre al front comú si és per fer la independència

La CUP vol un debat estratègic profund del moviment i creu que les propostes d’ERC i Junts són pels mals resultats i estan “encarades a unes noves eleccions”

Els comuns i el PSC lamenten el “derrotisme” d’Aragonès davant la dreta

La pèrdua del vot independentista i l’augment de la representació de la dreta en aquestes municipals amb l’horitzó dels nous comicis espanyols avançats per Pedro Sánchez, han fet aflorar en 48 hores vells discursos dels dos principals partits sobiranistes, ERC i Junts, volent girar full de l’enfrontament obert pel mateix electorat. Primer ho va fer Jordi Turull retornant a la demanda de llista única, recollint la negativa dels republicans per voler “començar la casa per la teulada”, i ahir va ser el president Aragonès qui va apel·lar al front sobiranista per aturar la dreta i l’extrema dreta. En aquest cas la resposta de Junts estava carregada de retrets, però la va entomar immediatament “sempre que sigui per avançar cap a la independència”, va afirmar el secretari general, Jordi Turull, des de Waterloo.

La tanda de retrets es va concretar recordant-li que aquest front Junts l’havia proposat “fa temps”, i també el d’un bloc unitari de l’independentisme de cara al 23 de juliol. “L’única base que s’ha eixamplat és la dels socialistes”, va etzibar als republicans. Argument compartit per l’expresident Carles Puigdemont, insistint en la idea d’unitat per a la independència exposada en el seu llibre Re-unim-nos, del 2019, perquè, si la unitat és “per a altres coses, no cal que perdin el temps”, va piular. També la presidenta del partit, Laura Borràs, va reaccionar amb un vídeo per recordar a Aragonès que “el color del govern espanyol no modifica la repressió contra Catalunya”.

L’escepticisme de Junts contrastava amb l’expressió “difícil” pronunciada per la CUP, tant a la proposta d’Aragonès com a la de Junts. El diputat Xavier Pellicer va criticar que sorgien “a cop de papereta”, “fruit d’uns mals resultats” i encarades només “a unes noves eleccions” mentre reclamava un debat estratègic “en profunditat” lluny de processos electorals. Tot, però, obert al debat intern que ara obre la formació en què Poble Lliure ja s’ha mostrat crítica amb la direcció de la CUP per no saber captar el vot de “descontentament” i aposta per un front popular i antifeixista per la independència i repensar l’estratègia de la unitat popular.

Els comuns també van dir-hi la seva a la invitació d’Aragonès per incloure’ls al front per combatre l’extrema dreta en les eleccions del 23-J. El portaveu parlamentari, David Cid, va respondre amb una piulada lamentant que el president d’entrada “surt a perdre en les eleccions generals”. Fonts dels comuns recollides per l’ACN interpreten les paraules d’Aragonès com una “fugida cap al passat” pel “gir” cap a Junts i veuen el president “sense rumb”. Una visió compartida per la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, que qualificava d’error “greu” que Aragonès “s’hagi donat per derrotat”, fet que al seu parer demostra que “continua sense projecte”. A Madrid, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, va etzibar a Aragonès que a Catalunya “el front de combat als populismes el representen Salvador Illa i el PSC”.

LES FRASES

Defensem un front unitari per aturar aquesta Espanya i per avançar cap a la independència
Jordi Turull
SECRETARI GENERAL DE JUNTS
Les propostes d’Aragonès i Junts són a cop de papereta, fruit d’uns mals resultats
Xavier Pellicer
DIPUTAT DE LA CUP
Quin error més greu que avui Aragonès s’hagi donat per derrotat
Alícia Romero
PORTAVEU DEL PSC AL PARLAMENT
Pere Aragonès surt a perdre les eleccions generals a Catalunya; nosaltres, a guanyar-les!
David Cid
PORTAVEU D’ECP AL PARLAMENT

Moviments pels comicis del 23-J

Les noves urnes avançades pel president espanyol, Pedro Sánchez, al 23 de juliol també han començat a moure les maquinàries dels partits. El president d’ERC ja va confirmar dilluns que el candidat serà de nou Gabriel Rufián després de l’experiment fallit per a l’alcaldia de Santa Coloma; Junts ja té en marxa unes primàries, i de moment hi concorreran l’exconseller d’Economia Jaume Giró i la diputada al Congrés Míriam Nogueras, aquesta última amb l’aval de Puigdemont. El PSC, en boca del primer secretari, Salvador Illa, no ho ha decidit encara, però no farà primàries i ho decidirà el consell nacional, i per la candidatura a Catalunya de Sumar ja ha començat a sonar el nom d’Ada Colau segons què passi amb els possibles pactes per a l’alcaldia de Barcelona.

La CUP encara no ha decidit si repetirà experiència a Madrid, tot i que la decisió interna, amb els processos assemblearis que calgui, la prendrà en un període d’entre 10 i 15 dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona