Política

Aragonès es reuneix amb Junts aquesta tarda per parlar sobre la seva proposta per refer la unitat

Turull reitera que la idea de fer un “front democràtic” del president és diferent a la del seu partit

Pere Aragonès es reuneix aquesta tarda amb Junts després de la crida que el president de la Generalitat va fer aquest dimecres per refer la unitat independentista de cara a les eleccions generals del 23 de juliol. Així ho ha explicat el secretari general de Junts, Jordi Turull, en una entrevista al programa Cafè d’Idees de La 2 i Ràdio 4, en què ha assegurat que el mateix mandatari català es va posar en contacte amb els dirigents de Junts per concretar la trobada amb un “trucada” després de la compareixença i la proposta d’impulsar un “front democràtic per defensar Catalunya i les seves llibertats” davant l’ascens de la dreta i l’extrema dreta.

Turull ha volgut aclarir de nou, però, que les dues propostes, la d’Aragonès i la de Junts sobre presentar llistes unitàries no són “exactament el mateix”. “El president ho situa en un marc mental espanyol, és a dir ho situa en la batalla PSOE-PP-Vox” i, segons ha remarcat des de Junts es proposa des d’un “marc mental català”, com una “solució, d’un problema convertir-lo en una oportunitat per activar el moviment independentista i per anar amb una proposta clara a Madrid i anar-hi de manera conjunta, vist que tots els intents amb Madrid han fracassat”. Per Turull, es pot aprofitar la difusió internacional de la nit electoral per donar a conèixer arreu que a Catalunya ha guanyat l’independentisme. “Per tant el conflicte segueix viu, segueix existint”, ha afirmat. “Això no va de PSOE, PP o Vox. Això va de Catalunya”, ha insistit.

Turull també ha avisat que espera que quan Aragonès parla de “front comú” ha de ser un “front independentista” perquè per defensar la democràcia, la justícia socials i drets i lliberts, com deia Lluís Companys, “hi ha molta gent al món” però “per defensar Catalunya, només hi som els catalans, i per defensar la independència, només hi som els independentistes”, en referència a la voluntat d’Aragonès d’incloure els comuns en la defensa del dret a l’autodeterminació.

Amb tot, i malgrat els matisos i els retrets que ahir ja va llançar també la presidenta del partit, Laura Borràs, Turull ha assegurat que aniran a la reunió a “escoltar”. “Sempre que fa una proposta, l’escoltem. Es tracta de veure si hi ha acord o no”, ha afirmat sense voler avançar cap posicionament.

El secretari general de Junts també ha explicat que aquest dimecres al vespre hi ha una reunió telemàtica de l’executiva del partit per aprovar el reglament de primàries de cara a les eleccions generals del 23 de juliol, en què Míriam Nogueras i Jaume Giró han expressat la voluntat d’encapçalar la llista electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona