Política

ÀSIA

S’estavella al mar Groc el primer satèl·lit espia nord-coreà

El llançament ha provocat l’activació de les alertes antimíssils a Seül i a la prefectura japonesa d’Okinawa, per on ha sobrevolat el projectil

Corea del Sud i el Japó han denunciat un assaig encobert per provar tecnologia de míssils balística, fet que castiguen les sancions de l’ONU sobre Pionyang

L’Aliança Atlàntica ha condemnat “fermament” el llançament del satèl·lit militar i ha afirmat que l’acció nord-coreana “augmenta les tensions i planteja greus riscos per a la seguretat a la regió i més enllà”

Corea del Nord ha informat aquest dimecres que el coet espacial amb un satèl·lit de reconeixement a bord que ha llançat s’ha estavellat al mar Groc per una fallada tècnica i que tornarà a intentar aviat fer un altre llançament. El primer satèl·lit espia nord-coreà s’ha llançat en un coet Chollima-1, un nou tipus de projectil, cap a dos quarts de set del matí hora local (dos quarts d’onze de la nit de dimarts hora catalana) des de l’estació de llançaments espacials de Sohae, al nord-est del país, segons informa l’agència KCNA.

El llançament nord-coreà ha provocat l’activació de les alertes antimíssils a Seül i a la prefectura japonesa d’Okinawa, per on ha sobrevolat el projectil. Les autoritats nipones han retirat l’alerta vint minuts després al considerar que no hi havia risc que es produís un impacte en territori nacional i el govern metropolità de Seül també ha aixecat posteriorment la recomanació a la població de preparar-se per a l’evacuació, segons informa Efe. Hores després, l’exèrcit sud-coreà ha informat que ha trobat al mar Groc el que creu que és un fragment del coet, que s’ha estavellat a uns 200 quilòmetres de l’illa d’Eochon, a 50 quilòmetres a l’oest de la costa occidental sud-coreana i a 180 al sud-oest de Seül.

Pionyang havia confirmat el dia abans que llançaria en els propers dies un coet espacial amb un satèl·lit de reconeixement militar a bord, en línia amb els seus objectius de modernització armamentística. Seül i Tòquio han convocat reunions d’urgència per analitzar la situació i han denunciat que el llançament seria en realitat un assaig encobert per provar tecnologia de míssils balística, fet que castiguen les sancions de l’ONU sobre Pionyang.

Reaccions internacionals

Tant el secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, com la UE han condemnat “fermament” el llançament del satèl·lit. Stoltenberg ha afirmat que l’acció nord-coreana “augmenta les tensions i planteja greus riscos per a la seguretat a la regió i més enllà” i que és “una violació flagrant de múltiples resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides”. Ha demanat a Corea del Nord que deixi de portar a terme “accions provocadores” i que torni al diàleg per “aconseguir una pau sostenible i la desnuclearització completa i verificable de la península coreana” i ha manifestat el suport de l’OTAN a Corea del Sud i el Japó. Pel que fa a la UE, un portaveu del Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) ha demanat que cessin accions que “augmenten tensions” i ha denunciat que “el continu i total menyspreu de Corea del Nord de les seves obligacions en virtut de les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU amenaça la pau i la seguretat internacionals i regionals”.

Per la seva banda, els EUA, han criticat el llançament i, en un comunicat, han assegurat que el president nord-americà, Joe Biden, està monitoritzant la situació al costat del seu equip de seguretat nacional i han animat a altres països a condemnar el llançament i a fer crides a les autoritats nord-coreanes a “cessar les seves provocacions” i a participar en un diàleg diplomàtic per reduir la tensió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

França convida Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona