Política

Aragonès demana deixar “el retrovisor i mirar endavant” per refer la unitat de país

El president defensa que la seva proposta de “front democràtic” ha de ser una “aliança de fons” que requereix un treball constant més enllà del 23-J

Batet i Reguant reiteren els seus recels, mentre Albiach rebutja qualsevol pacte amb Junts, amb qui assegura “no anirà ni a la cantonada”

El resultat de les eleccions municipals, la convocatòria de Sánchez de comicis el 23 de juliol i, sobretot, la proposta de Pere Aragonès de fer un “front democràtic” de cara a les generals han centrat la sessió de control al president de la Generalitat d’aquest dimecres al Parlament. De fet, Aragonès ha instat els partits a deixar enrere els retrets i començar de zero. “No ho construirem amb el retrovisor, ho construirem mirant endavant. Aquesta serà la meva actitud”, ha afirmat deixant clar que la proposta no és na resposta als resultats electorals ni tampoc vol ser un pacte només de cara al 23 de juliol.

Tant Junts, ERC i la CUP han coincidit amb Aragonès en valorar el moment actual de “greu” després de les eleccions municipals, en què la desmobilització dels votants independentistes s’ha fet evident, i en què s’ha vist com la dreta i l’extrema dreta ha augmentat la seva presència arreu. Tot i valorar la proposta d’Aragonès i la voluntat de seure’s a parlar, la sessió ha servit per mostrar un cop més els matisos que hi posen les diferents formacions independentistes, que li qüestionen si el “front” que vol és una resposta als resultats electorals d’ERC. També per part dels Comuns, que ha tornat a fer evident el distanciament amb Junts, de qui ha assegurat que “no anirà ni a la cantonada”.

“No capgirarem una dinàmica en 24h”, ha reconegut Aragonès sobre la possibilitat de fer front comú a les eleccions del 23 de juliol. “Però podem generar un punt d’inflexió per generar esperança en el país”, ha afegit.

Des de Junts, Albert Batet ha assegurat que “valoren” la proposta feta que consideren una “oportunitat” per recuperar la unitat, que fa temps que asseguren reclamen. “Tot tindríem motius per anar cadascú a la seva, però cal unitat, sense retrets. Es moment de centrar-nos en aportar solucions. Fem un front independentista per dir prou a la repressió, prou Pegasus, al menysteniment que el govern espanyols han tingut amb cAT tant de partit popular i socialista. Aprofitem-ho, president, lideri-ho”, ha afirmat.

Des de la CUP, Eulàlia Reguant ha coincidit en valorar “l’hora greu” de la situació, però també ha considerat que la proposta d’Aragonès sembla feta a “darrera hora a cop de papereta fruit dels mals resultats electorals i encarada a les noves eleccions”. Aragonès li ha respost que “no es tracta d’una papereta d’un dia” sinó “d’una aliança de fons” que requerirà d’un “treball constant” que necessitarà “més temps” per continuar treballant, més enllà del 23 de juliol. “Hi estic disposat”, ha conclòs Aragonès que ha insistit que la seva proposta és “prou oberta” per incloure tots els matisos de les diferents posicions de l’independentisme.

“No em trobaran amb retrets a independentistes del costat. Un dels missatges que crec entendre de diumenge és que ens interpel·len en una actitud en positiu, de suma i construcció i que reflecteix la diversitat i plural d’opcions en l’àmbit ideològic”, ha reflexionat Aragonès.

Albiach i Illa

La líder dels Comuns, Jéssica Albiach., ha qualificat la proposta del president de “decebedora” i tot i confirmar que s’asseuran a parlar sobre el “front democràtic” ha avisat que “amb Junts no anirem ni a la cantonada”.

Per la seva banda, el líder del PSC, Salvador Illa, ha considerat que “Catalunya no necessitat fronts sinó idees clares per avançar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona