Política

HONG KONG

L’ONU expressa “gran preocupació” per la detenció del magnat Jimmy Lai a Hong Kong

Crític amb el Partit Comunista xinès, està acusat de violar la llei de seguretat nacional del territori

Un grup d’experts de l’ONU s’ha mostrat amb “gran preocupació” per l’arrest i la detenció de l’exmagnat dels mitjans de comunicació Jimmy Lai a Hong Kong acusat de violar la llei de seguretat nacional del territori. La comunicació conjunta dels experts del grup de treball de l’organisme internacional sobre la detenció arbitrària i diversos relators especials centrats en els drets humans, enviada al govern de Pequín, i de la qual es fa ressò el diari britànic The Guardian, diu que els processaments de Lai estan relacionats amb “les seves crítiques al govern xinès i el seu suport a la democràcia a Hong Kong”. La participació d’un grup tan ampli d’experts de l’ONU representa una escalada en l’escrutini d’un cas que ha representat la reducció de les llibertats a Hong Kong.

La comunicació es va enviar al març, però el govern xinès no va respondre fins l’1 de maig. La missió xinesa a l’ONU va dir: “La llei de seguretat nacional es va promulgar per restablir el gaudi dels drets i llibertats que els residents de Hong Kong no havien pogut gaudir durant el període de violència greu entre juny de 2019 i principis de 2020”. I va afegir: “Des de la implementació de la llei de seguretat nacional, el panorama mediàtic a Hong Kong ha estat tan vibrant com mai. Com sempre, els mitjans de comunicació poden exercir el seu dret a controlar el treball [del govern de Hong Kong]... sempre que no violin la llei”.

Dimecres l’equip jurídic internacional de Lai va presentar una “actualització urgent” als experts de l’ONU, argumentant que la resposta del govern xinès contenia “errors i mentides”.

Jimmy Lai, de 75 anys i crític amb el Partit Comunista xinès, va ser arrestat l’agost del 2020 i acusat d’infringir la llei de seguretat nacional de Hong Kong, imposada per Pequín una setmana abans. Dels diversos càrrecs als quals s’enfronta, el de col·lusió amb forces estrangeres comporta una possible pena de cadena perpètua. El judici està previst per al setembre i dilluns l’alt tribunal de Hong Kong va rebutjar acabar-lo, com demanaven els seus advocats, que argumentaven que el seu judici no és parcial perquè està presidit per jutges escollits pel cap de l’executiu de Hong Kong. A Lai, de nacionalitat britànica, també se li ha impedit nomenar un advocat estranger, el també britànic Tim Owen KC. Els experts de l’ONU han expressat la seva preocupació “per la intimidació dels membres de l’equip de defensa” de l’exmagnat i la seva capacitat per ser representat per l’advocat de la seva elecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona