Política

Olot

Tot mena cap a un altre mandat de Junts a Olot

Fins ara tots els grups que han aconseguit representació en les últimes eleccions municipals a Olot amb possibilitats de tenir alcaldable o de fer decantar la balança per un alcaldable han fet l’orni; però una roda de premsa d’ahir del candidat d’ERC electe va ser molt aclaridora en aquest sentit. No tant per allò que va dir, sinó per les conseqüències que se’n poden derivar. Josep Quintana va remarcar que ell no es presentarà com a alcaldable pels mals resultats del seu partit a Olot, i va afirmar que el seu grup aposta per un alcalde independentista –Pep Berga (Junts) o Jordi Gasulla (CUP)– i, preferiblement, per un govern d’esquerres. Quintana, doncs, vol explorar primer la possibilitat d’arribar a un acord amb la CUP, però, en aquest cas cal també un acord tripartit amb el PSC –sumarien 11 regidors, que donen la majoria: 4 la CUP, 4 el PSC i 3 ERC–. Això no obstant, segons fonts properes a l’equip socialista, tot i que no es tanquen a cap escenari, la seva aposta és promoure el seu cap de llista electe, Josep Guix, com a alcaldable, amb un acord d’investidura o de govern amb ERC i amb Activem Olot –sumarien 8 regidors– i amb el suport de la CUP des de fora el govern.

En el primer cas es fa molt difícil que la CUP i els socialistes arribin a acords programàtics, i més si es tenen en compte els enfrontaments dialèctics en els plens de l’últim mandat i, fins i tot, els del debat electoral, i més encara si es confirma l’aposta del PSC per aconseguir l’alcaldia. I, en el segon cas, es fa encara més difícil que es produeixi el suport de la CUP a Josep Guix com a alcalde, entre altres coses perquè Jordi Gasulla ja va dir, la mateixa nit electoral, poc després de conèixer els resultats, que lideraria les negociacions per conformar un govern d’esquerres i progressista. Gasulla va remarcar que ho feia per responsabilitat pel fet de ser la segona llista més votada –tot i l’empat a quatre regidors amb els socialistes, la CUP ha obtingut 251 vots més.

Es fa també encara més difícil, un govern en minoria de la CUP i ERC –7 regidors–, potser amb l’únic representant d’Activem Olot, Jordi Rubió, o el del PSC amb ERC i Activem –8 regidors–. En tots dos casos seria un govern molt feble.

Arribats en aquest punt, el camí cap al govern de la ciutat de Junts es va aclarint. Amb 8 electes, l’equip de Pep Berga buscarà arribar a acords amb ERC, i ho tindrà fàcil si es tenen en compte les declaracions de Quintana en la roda de premsa d’ahir–, o s’ho haurà de treballar més amb els socialistes, amb qui l’antecessor de Pep Berga ja havia governat.

Hi podria haver sorpreses, però en el cas d’Olot haurien de ser molt rellevants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona