Política

CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

Cimera europea a Moldàvia per escenificar l’aïllament de Rússia

La segona trobada de la Comunitat Política Europea (CPE), on hi participen els líders de més de quaranta països i de les institucions comunitàries, compta amb la presència del president ucraïnès, Volodímir Zelenski

Els líders de més de quaranta països europeus i de les institucions comunitàries participen aquest dijous a Moldàvia a la segona cimera de la Comunitat Política Europea (CPE) —impulsada pel president francès, Emmanuel Macron—, que compta amb la presència del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i escenifica l’aïllament de Rússia, tot i la participació de països aliats de Moscou com Sèrbia, Hongria, Armènia o l’Azerbaidjan, una cimera que el Kremlin va advertir aquest dimecres que seguirà de prop.

El mandatari ucraïnès ha afirmat a la seva arribada a la trobada —que se celebra al castell Mimi, una finca vinícola a Bulboaca, a 35 km de la capital moldava, Chisinau—, que la guerra acabarà només quan vencin els ucraïnesos o quan Rússia surti dels territoris ocupats, informa Efe. Zelenski, que s’ha reunit amb la presidenta moldava, Maia Sandu, ha assenyalat que Ucraïna “està a punt per ser membre de l’OTAN” i està esperant que l’Aliança Atlàntica accepti el país i li ofereixi garanties de seguretat que, ha emfatitzat, no només són “molt importants” per al seu país, sinó també per als països veïns per l’agressió russa a Ucraïna i una potencial agressió russa a “altres parts d’Europa”, responent així a les declaracions que va fer dimecres el el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, que va defensar a Oslo que es proporcioni a Ucraïna garanties per a la seva seguretat un cop hagi acabat la guerra, perquè “la història no es torni a repetir”. “Crec que Stoltenberg ens dona suport. Necessitem tota la unitat dels aliats i hi estem treballant”, ha indicat Zelenski.

El mandatari ucraïnès havia avançat al seu compte de Telegram que a la cimera europea mantindrà “moltes reunions bilaterals” i havia destacat que s’està treballant en la coalició de caces. Ucraïna ofereix, a més, una “coalició de Patriot” de míssils antiaeris, ha assenyalat, i ha indicat que la feina del seu país per entrar a l’OTAN i a la UE també va acompanyada de la cerca de tot el suport possible a la fórmula de pau plantejada per Kíiv, i que tot sumat servirà “per protegir el nostre futur”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona