Política

Conflicte Bèl·lic a l’Est d’Europa

Europa reafirma el seu suport a Ucraïna

Més de quaranta Estats i institucions europees han escenificat aquest dijous el seu suport a Ucraïna i la unitat enfront de la invasió russa del país veí. “Mostrem que estem units davant la més gran agressió militar des de la Segona Guerra Mundial”, ha dit la presidenta de Moldàvia, Maia Sandu, al final de la cimera de la Comunitat Política Europea (CPE) celebrada al Castell Mimi, als afores de Chisinau, la capital moldava.

Sandu ha assegurat que “estarem amb Ucraïna el temps que calgui” i ha afegit que “si no fos per la resistència i coratge” dels ucraïnesos, “Moldàvia [també] estaria amenaçada”. Segons ella, la presència de 45 països europeus a la cimera “és una prova poderosa que Moldàvia no està sola” i reforça les seves aspiracions a entrar a la Unió Europea (UE).

En una roda de premsa al costat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez –l’Estat acollirà la propera cimera l’octubre vinent–, Sandu ha destacat que la trobada ha demostrat la vàlua de la CPE, que ha definit com “una família unida i forta”. Sánchez, que ha coincidit en la necessitat d’apostar per una Europa “més unida”, ha felicitat Moldàvia per l’organització i ha manifestat que serà “un honor i una responsabilitat” acollir la propera reunió, tot i que podria no presidir-la en funció dels resultats del 23-J. La cimera de Moldàvia és la segona de la CPE, una plataforma de debat polític fundada pel president francès, Emmanuel Macron, que a més dels socis de la UE agrupa una vintena de països propers.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, un dels dirigents que hi ha assistit, ha expressat la “decepció” perquè el seu país encara no té una “resposta positiva” a l’aspiració d’entrar a l’OTAN, malgrat “defensar els valors europeus pagant un preu de sang”. Zelenski ha assegurat que Rússia té por de l’Aliança i només ataca els països que estan a fora del seu paraigües. “Els països fronterers amb Rússia que no vulguin ser desmembrats han d’aliar-se amb la UE i l’OTAN”, ha advertit. El dirigent ha demanat als aliats un “escut de defensa aèria” integrat per sistemes Patriot com a garantia de seguretat. “És molt important la nostra proposta de construir un escut aeri, o un escut de defensa aèria, per a tot el continent europeu”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona