Política

CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

Rússia afirma haver repel·lit una ofensiva d’Ucraïna i haver-ne matat 250 soldats

Kíiv acusa els russos de mentir i manté el misteri sobre l’inici de la seva contraofensiva

El ministeri de Defensa rus ha afirmat haver repel·lit una “important ofensiva” a la regió de Donetsk i haver matat 250 soldats ucraïnesos a la regió, mentre Kíiv ha acusat Moscou de difondre mentides, informa Reuters. El ministeri ha dit que Ucraïna havia atacat diumenge amb sis batallons mecanitzats i dos de tancs al sud de Donetsk.

En canvi, el comandant de les forces terrestres d’Ucraïna, Oleksandr Syrskyi, ha assegurat que les forces ucraïneses han continuat “avançant” a prop de la ciutat de Bakhmut al nord de Donetsk, però no ha fet cap comentari sobre la contraofensiva ucraïnesa.

De fet, l’informe diari de l’Estat Major d’Ucraïna només afirma que hi ha hagut 29 enfrontaments de combat a les regions de Donetsk i Lugansk, a l’est d’Ucraïna. Alhora, el centre de comunicacions estratègiques d’Ucraïna no ha abordat directament la declaració russa, però ha dit, sense aportar proves, que Rússia intentaria difondre mentides “per desmoralitzar els ucraïnesos i enganyar la comunitat, inclosa la seva pròpia població, els propagandistes russos difondran informació falsa sobre la contraofensiva, les seves direccions i les pèrdues de l’exèrcit ucraïnès”, ha dit el portaveu ucraïnès.

Mentre els bloguers russos informaven de la lluita en punts com ara Vuhledar, a uns 150 quilòmetres de Bakhmut, una informació que no ha pogut ser verificada per agències internacionals com Reuters, el ministeri de Defensa rus ha mostrat imatges de vídeo en què afirma que són explosions de vehicles blindats ucraïnesos.

El president ucraïnès, Volodímir Zelensky, fa pocs dies que va afirmar que la contraofensiva estava preparada per posar-se en marxa, malgrat que no disposen de totes les armes que els serien necessàries. Zelenski no va especificar en quin moment s’iniciarà l’atac, però sí que va advertir que tindrà “un gran cost”.

En les últimes setmanes, Ucraïna ha intentat debilitar les posicions russes, però els seus plans són secrets. El ministre de Defensa d’Ucraïna, Oleksi i Reznikov, va publicar diumenge un enigmàtic missatge a Twitter, citant una cançó de Depêche Mode, Enjoy the Silence. amb el text: “Les paraules són molt innecessàries, només poden fer mal”.

“Als plans els encanta el silenci. No hi haurà cap anunci de l’inici”, va afegir el ministeri de Defensa en un vídeo publicat a Telegram. Les imatges mostraven tropes emmascarades i ben armades que sostenien els dits contra els llavis.

Enemics interns

En altres llocs, combatents russos contraris al govern de Moscou diuen que han capturat alguns soldats russos a Belgorod , prop de la frontera amb Ucraïna. La reclamació l’ha fet la Legió de la Llibertat de Rússia (FRL), que va descriure l’anunci com una declaració conjunta amb el Cos de Voluntaris de Rússia (RDK). Tots dos grups volen derrocar el president Vladimir Putin i s’oposen a la invasió a gran escala d’Ucraïna que dura des del febrer de l’any passat.

A l’Estat no li consta que armes espanyoles hagin acabat en mans russes

La ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, ha assegurat que l’Estat espanyol no té “absolutament” cap constància que cap armament enviat a Ucraïna hagi acabat en mans russes. Robles ha afegit que es fa “seguiment del material”, per bé que “en una guerra pot passar de tot”. La ministra ha respost d’aquesta manera les preguntes sobre la decisió del govern belga de demanar als seus serveis d’intel·ligència que esbrinin on s’han utilitzat armes fabricades a Bèlgica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona