Política

Anna Erra és la candidata de Junts pel Parlament

Amb tota probabilitat serà la nova presidenta aquest divendres, ja que ERC ha insistit que volen mantenir la majoria independentista a la mesa i la CUP ha dit que votarà en blanc

Anna Erra, l’alcaldessa en funcions de Vic, és l’escollida. Junts ha tancat el capítol del relleu de Laura Borràs a la presidència del Parlament després de mesos d’interinatge i de peticions de la resta de formacions perquè posés un nom sobre la taula des que Borràs la van imputar, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la condemnés per un delicte de prevaricació i la mesa del Parlament la suspengués de funcions el 28 de juliol passat en aplicació de l’article 25.4 del reglament que estipula la suspensió dels diputats a qui s’obri judici oral per delictes vinculats a la corrupció.

La formació ha acabat escollint el nom que més sonava i tot fa preveure que Erra serà la nova presidenta del Parlament en el ple extraordinari d’aquest divendres, ja que ERC havia insistit molt en que ho fes amb la voluntat de respectar el pacte d’investidura i mantenir la majoria independentista a la mesa del Parlament. També la CUP, avui ha anunciat que votarà en blanc per evitar la possibilitat que prosperi la candidatura d’Assumpta Escarp que presentarà el PSC.

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha assegurat que la decisió s’ha pres després d’analitzar tots els escenari possibles i constatar que “cap solució es bona davant de la magnitud de la situació de debilitat de la institució”. Enter ells el de no presentar cap candidatura “com a mostra coherència política i fermesa contra la repressió”, però que tenia l’inconvenient que el Parlament escollirà nova presidència divendres i “tenim el convenciment que el millor pel país és que hi hagi una presidència compromesa amb l’1-O”. El següent pas un cop decidit presentar candidat, ha explicat, era “centra-se en el per què” i aquí ha defensat que continuar-hi significa “mantenir la dignitat de les institucions catalanes sens vassallatges davant d’aquells que malden per minvar cada vegada més la seva sobirania”. En aquest punt la formació ha entrat en el “qui” pot tirar endavant, entre altres qüestions, l’eliminació de l’article 25.4 i la nova llei electoral, i “la persona que reuneix un major grau de consens és la diputada Anna Erra”. Sobre ella la presidenta ha assegurat que “ha demostrat abastament la seva capacitat i compromís durant els vuit anys capdavant de l’ajuntament Vic”.

Fins ara durant la legislatura no s’han posat traves a les substitucions dels membres de la mesa proposades pels partits, com és el cas de la pròpia Escarp per Eva Granados, o en els casos de Carles Riera per Pau Juvillà (CUP); Aurora Madaula substituint Jaume Alonso-Cuevillas (Junts), i Alba Vergés en el lloc d’ Anna Caula (ERC).

S’esvaeix doncs la gran incògnita el mateix dia que el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) ja ha oficialitzat la resolució de dijous passat de la mesa que li dona la baixa amb els vots a favor de tots els grups a excepció de la secretaria segona, Aurora Madaula (Junts). El Parlament també ha rebut la credencial d’Antoni Castellà, de Demòcrates, que reemplaçarà Borràs com a diputat del grup parlamentari de JxCat, a més de la de Neus Ramonet, que entrarà al Parlament després de la mort sobtada del diputat d’ERC Antoni Flores el 22 de maig. En el ple de divendres podran votar els dos, però no Lluís Puig, ja que la votació és a través de vot secret, introduint una papereta en una urna, i el diputat de Junts ho fa telemàticament des de fa unes setmanes per superar la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que anul·la la seva delegació de vot, fet que és incompatible amb el vot secret.

Per escollir la presidència de la cambra cada diputat ha d’escriure un sol nom en una papereta i surt escollit qui té majoria absoluta. Si no s’assoleix aquesta majoria, el reglament estableix que s’ha de repetir l’elecció entre els dos diputats que s’hagin apropat més a la majoria i surt elegit qui obté més nombre de vots. “En cas de paritat, s’ha de repetir l’elecció, i, si la paritat persisteix després de quatre votacions, es considera elegit el candidat del grup parlamentari amb més diputats”, afegeix el reglament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona