Política

El Suprem avala la rebaixa de penes de la llei del ‘només sí és sí’

L’Alt Tribunal espanyol rebutja el criteri de la fiscalia i del Ministeri d’Igualtat que defensava mantenir les penes inicials

El Tribunal Suprem (TS) ha avalat les rebaixes de penes derivades de l’aplicació de la llei del només sí és sí, cosa que suposa un revés per a la fiscalia i per al Ministeri d’Igualtat, que defensaven que no s’han de reduir les penes dels delinqüents sexuals en sentència ferma, si aquestes estaven incloses en la forquilla de la nova normativa.

El ple de la sala penal ha rebutjat els recursos de la fiscalia, que demanaven un augment de les penes rebaixades per moltes audiències provincials, però també s’han desestimat els recursos de diversos condemnats que demanaven una rebaixa de la condemna ferma que les audiències no els havien concedit. Només en un cas el Suprem ha incrementat la pena a causa d’un error de càlcul del tribunal provincial.

El debat al Suprem, segons informa Efe, ha girat al voltant de la vigència i aplicació de la disposició transitòria introduïda pel govern espanyol en una reforma del Codi Penal per deixar clar als jutges que seguia vigent la disposició transitòria cinquena del Codi Penal de 1995. La disposició aprovada estableix que quan la pena imposada sigui també imposable d’acord amb la forquilla que fixa la normativa, en aquest cas la llei del només sí és sí, no té per què revisar-se.

La pregunta era si aquesta disposició transitòria del 1995 servia per a les reformes posteriors del Codi Penal, que no han inclòs en els seus textos disposicions transitòries específiques.

Amb aquesta postura, el Suprem fixa una jurisprudència per aportar claredat als tribunals autonòmiques, que no coincideixen amb la seva forma de procedir donat que alguns tribunals sí que han rebaixat les penes, però altres, en canvi, no ho han fet.

La sala penal, segons informa l’ACN, ha estudiat en aquest ple monogràfic un total de 29 recursos de cassació (7 de la fiscalia i 22 de condemnats per delictes sexuals) presentats contra les revisions que han realitzat les audiències provincials de sentències de delictes sexuals que ja eren fermes quan va entrar en vigor la Llei Orgànica 10/2022. Fins ara la sala només havia resolt recursos de cassació presentats contra sentències que no eren fermes quan va entrar en vigor la llei. En concret, havia analitzat 75 recursos que s’havien resolt amb 28 rebaixes de penes i 47 sentències que havien mantingut les penes que es van fixar abans de la reforma.

Dels 29 recursos analitzats, 27 han estat resolts per unanimitat del ple, un ho ha estat per majoria però sense anunci de vot particular, i l’altre, del qual n’era ponent el magistrat Andrés Palomo, ha provocat el canvi de ponència, que serà assumida pel magistrat Leopoldo Puente, i que és l’únic assumpte que comptarà amb vots particulars de cinc magistrats contra els altres deu.

Els recursos analitzats corresponen a revisions de sentències efectuades per les Audiències de Barcelona (1), Palma (2), València (3), Castelló (1), Bilbao (1), Madrid (8), Sòria (1), Toledo (1), Guadalajara (1) , Las Palmas (3), Pontevedra (3) La Corunya (1),, Almeria (1) i Cadis (2). Les sentències es coneixeran en els propers dies, i pel seu interès es publicaran en una pestanya específica a la pàgina web del Tribunal Suprem per a la seva consulta general.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona