Política

La destrucció de la presa Kakhovka inunda una trentena de municipis

Més de 40.000 persones resulten afectades, milers de les quals han estat evacuades

Kíiv i Moscou s’acusen mútuament de la voladura

La destrucció de la presa de Nova Kakhovka, a la província ucraïnesa de Kherson, ha afectat una trentena de municipis i ha afectat més de 40.000 residents, segons han informat les autoritats ucraïneses.

La crescuda del Dnièper ha inundat completament o en part 19 poblacions sota control de Kíiv i 10 més sota “ocupació temporal” de Moscou, segons el governador ucraïnès de Kherson, Oleksandr Prokudin. Més de 1.750 persones han estat evacuades dels assentaments submergits. Al marge esquerre del riu, a la zona ocupada per Rússia, els evacuats serien almenys 1.500.

Al costat del riu sota control d’Ucraïna, l’aigua de la presa ha negat unes 10.000 hectàrees de terrenys agrícoles i ha inutilitzat almenys 31 sistemes d’irrigació que permetien regar més de mig milió d’hectàrees a les províncies de Kherson, Dnipròpetrovsk i Zaporíjia. Al costat ocupat la superfície inundada podria ser encara més gran.

La ruptura de la presa ha negat 129 subestacions elèctriques i ha deixat sense subministrament elèctric uns 20.000 abonats als territoris del sud del país controlats per Kíiv, segons ha informat aquest dimecres el ministeri d’Energia ucraïnès. L’empesa Ukrhydroenergo, que administra les centrals hidroelèctriques, ha assenyalat que malgrat que ja s’ha assolit el nivell màxim de la crescuda, l’impacte del desastre encara és extraordinari. La companyia confia que “l’estabilització dels nivells d’aigua a les zones inundades es produirà en els pròxims 4 dies”.

Les autoritats prorrusses del costat oriental de Kherson han declarat l’estat d’emergència als territoris ocupats. El governador interí fidel a Moscou, Vladímir Saldo, ha xifrat entre 22.000 i 40.000 les persones que es troben a la zona afectada.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha acusat Rússia d’haver provocat l’explosió de la presa de manera deliberada, ja que la infraestructura estava a la part sota el seu control. “Rússia ha controlat la presa i la central hidroelèctrica de Kakhovka durant més d’un any. És físicament impossible fer-la esclatar des de l’exterior, per bombardeig. Ha estat minada pels ocupants russos i l’han fet esclatar”, ha denunciat. Segons ell, “Rússia ha detonat una bomba de destrucció ambiental massiva” amb la destrucció de la presa i ha provocat “el pitjor desastre ambiental a Europa en dècades”. “[Rússia] és el terrorista més perillós del món”, ha reblat. A més, ha acusat els ocupants de no ajudar la població afectada a la zona sota el control de Moscou. Zelenski ha assegurat que aquest “ecocidi” no aturarà la contraofensiva per alliberar els territoris ocupats per Rússia.

El seu homòleg rus, Vladímir Putin, ha qualificat la destrucció de la presa de Nova Kakhovka com “acte de barbàrie” comès per Ucraïna. En una conversa telefònica amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, Putin ha coincidit que el succés ha provocat una “gran catàstrofe ecològica i humanitària” a la regió.

El president rus ha afirmat que, amb el suport dels seus patrocinadors occidentals, Kíiv continua “apostant perillosament per l’escalada de les acciones militars, cometent, segons ell, “crims de guerra” i “terroristes” i “subversius en territori rus”.

Tot i que Moscou assenyala a Kíiv com el responsable de l’explosió de la presa, el governador prorrús de Kherson ha reconegut avui que el succés afavoreix les tropes del Kremlin. “Des del punt de vista militar, la situació operativa i tàctica està a favor de les forces russes”, ha dit Saldo en ser preguntat per una televisió russa sobre l’afectació de la inundació en l’àmbit militar. No obstant això, ha insistit que la destrucció de la presa ha estat obra de Kíiv, en un intent de desviar l’atenció de les “fortes pèrdues” que pateix al front. “Es perjudiquen a ells mateixos. Perquè el càlcul era que destruir la presa donaria algun avantatge estratègic o operatiu a les Forces Armades d’Ucraïna. No podran fer res. Les nostres tropes tenen ara un espai obert, que mostra qui i com està intentant creuar” el riu Dnièper.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona