Política

“La meva presidència parteix d’una anomalia democràtica”

Anna Erra pren possessió com a presidenta del Parlament i anuncia que retornarà el càrrec a Borràs si és absolta

Passaven tot just uns minuts de les 12 del migdia, i Anna Erra ja repartia alguna abraçada per l’hemicicle i es feia un selfie amb el seu company a la bancada de Junts, Salvador Vergés, amb qui mirava de temperar els nervis fent-la petar. Avui era el seu dia, ja que 55 minuts després, i després d’una votació que es va resoldre en segona volta i per majoria simple gràcies als suports de JxCat i ERC, i l’empenta externa que va prestar la CUP votant en blanc, l’alcaldessa de Vic en funcions es convertia en la nova presidenta del Parlament, la 11ena des de la restitució de la democràcia per a aquells a qui agrada retenir aquestes dades bibliogràfiques. Un nomenament que, més enllà de la transcendència del fet institucional en si mateix, serveix per taponar, que no és exactament el mateix que tancar, la ferida que s’ha obert arran del cessament de Laura Borràs després d’un període de transitorietat que s’ha allargat fins a deu mesos, que aviat està dit.

Ja instituïda formalment com a presidenta, i després d’unes primeres felicitacions d’urgència, Erra ha adreçat les seves primeres a l’hemicicle des de la cadira presidencial. Un discurs, on ja d’entrada ha volgut emfatitzar que el seu nomenament és fruït d’unes circumstàncies, la defenestració de Borràs, del tot excepcionals —“la meva presidència parteix d’una anomalia democràtica que entre tots hauríem de revertir”— i, en aquesta línia, ha anunciat que en cas que el Tribunal Suprem exoneri finalment a la seva antecessora, li retornarà el càrrec com a gest de restitució. Seguint aquest mateix fil, ha denunciat que el Parlament “fa massa temps que no viu una situació de normalitat democràtica”, en clara referència a les ingerències dels tribunals espanyols, i ha volgut tenir unes paraules d’homenatge a Carme Forcadell, present a la tribuna de convidats i que ha estat càlidament aplaudida per bona part dels diputats. En clau de que farà o deixarà de fer, la nova presidenta ha manifestat que seguirà la tasca de Borràs en la línia de “defensar els drets dels ciutadans, modernitzar la institució i combatre els discursos d’odi” i, per ara, ni una sola paraula de derogar l’article 25,4 del reglament que va obrir la porta al cessament de la seva antecessora.

Sigui Anna Erra o qualsevol altre l’encarregat de tutelar la cambra, hi ha coses que no canvien, i difícilment ho faran com l’actitud del lider de Cs, Carlos Carrizosa, d’intentar empastifar qualsevol debat. El seu intent, avui, ha estat el d’obrir un torn de rèplica entre els grups de l’oposició, però Erra, que ja se l’ha vist venir, ho ha tallat ràpid. “No és d’estranyar que sigui vostè el primer qui em demani paraula” li ha etzibat amb un somriure d’orella a orella, abans d’anunciar al president del grup taronja que la seva petició estava fora de lloc. La primera crida a l’ordre, suau això si, de tantes que vindran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona