Política

regne unit

La justícia britànica rebutja el recurs d’Assange contra la seva extradició als EUA

La decisió deixa el fundador de WikiLeaks més a prop que mai de la seva entrega a les autoritats nord-americanes

Julian Assange és més a prop que mai de ser extradit als Estats Units després que el Tribunal Superior de Justícia d’Anglaterra i Gal·les hagués rebutjat el recurs d’apel·lació del fundador de WikiLeaks contra l’ordre d’entrega, signada el juny passat per l’aleshores ministra d’Interior britànica, Priti Patel, informa la premsa britànica.

En una interlocutòria de tres pàgines, el jutge Jonathan Swift rebutja els vuit motius de l’apel·lació del periodista australià contra l’ordre d’extradició als Estats Units, on se l’acusa de divuit delictes per revelació de secrets i espionatge pels quals podria ser condemnat a 175 anys de presó. Concretament, els EUA reclamen el periodista australià per la publicació de documents classificats sobre possibles crims de guerra comesos per les tropes nord-americanes en les guerres de l’Iraq i l’Afganistan o a la presó de Guantánamo.

La resolució judicial “acosta perillosament” el periodista australià a l’extradició, ha dit el seu germà. I es que gairebé ja no li queden opcions per evitar-ho. La seva defensa disposa ara de cinc dies hàbils per presentar un altre recurs contra l’ordre d’entrega davant un tribunal de dos jutges que haurà de convocar una audiència pública. Amb això la defensa d’Assange haurà esgotat totes les vies legals al Regne Unit per evitar l’extradició, tot i que encara podria portar el cas davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.

L’associació de Reporters sense Fronteres (RSF) s’ha declarat aquest divendres profundament preocupada per la decisió del tribunal i ha recordat que Assange podria passar la resta de la seva vida a la presó

El periodista australià es troba engarjolat al Regne Unit des de l’11 d’abril de 2019, quan la policia britànica el va treure arrossegant-lo de l’ambaixada de l’Equador a Londres, on es trobava refugiat des del 2012, en obtenir l’asil diplomàtic. Una condició que Lenín Moreno li va retirar el 2019, dos anys després d’haver substituït Rafael Correa en la presidència del país de l’Amèrica del Sud.

Des d’aleshores, el fundador de WikiLeaks es troba incomunicat a la presó de màxima seguretat de Belmarsh, al sud-est de Londres i, en tot aquest temps el seu estat de salut físic i mental s’ha deteriorat considerablement, fins al punt de despertar una gran preocupació entre les organitzacions dels drets humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

estats units

Arrenca a Nova York el judici per frau contra Trump

barcelona
política

CC es malfia de l’amnistia i aboca Sánchez al sí de Junts

madrid
política

Rovira recorda al PSOE que el 2019 va acceptar les urnes com a solució

barcelona
estats units

El líder de la Cambra Baixa dels EUA podria afrontar aquesta setmana un vot per a la seva destitució

barcelona
egipte

Al-Sisi fa oficial la seva candidatura per a les eleccions presidencials d’Egipte

barcelona

Paneque demana a Salellas canvis estructurals a Girona

GIRONA

Yolanda Díaz: “Estem molt lluny d’arribar a un acord”

barcelona
aràbia saudita

Sense justícia cinc anys després de l’assassinat de Khashoggi

barcelona
conflicte al caucas

Armènia diu que només queden a Karabakh funcionaris i un petit nombre de ciutadans

barcelona