Política

Estat espanyol

El Suprem condemna Montero a indemnitzar un home al qual va qualificar de maltractador

La ministra d’Igualtat haurà de pagar 18.000 per dany moral a l’exmarit de María Sevilla, que va ser condemnada per retenir el seu fill i indultada pel govern

També haurà de donar difusió a la sentència i eliminar de les xarxes el vídeo on feia les afirmacions

Divendres horribilis per a la ministra espanyola d’Igualtat, Irene Montero, que ha rebut una clatellada judicial el mateix dia que ha encaixat la decisió de Podem d’integrar-se a la llista de Sumar sense garantir el seu lloc a la candidatura.

El Tribunal Suprem (TS) ha condemnat Montero a indemnitzar amb 18.000 euros Rafael Marcos, l’exmarit de la presidenta de l’associació Infancia Libre, María Sevilla, per vulnerar el seu dret a l’honor en haver-lo acusat de manera “infundada” de ser un maltractador.

El cas es remunta a unes declaracions que Montero va fer el 25 de maig de 2022 durant la inauguració de la nova seu de l’Institut de les Dones. La ministra va reivindicar aleshores com una “nova victòria de les feministes” l’indult que el seu propi govern acabava de concedir a Sevilla, que havia estat condemnada a dos anys i quatre mesos de presó per sostracció de menors i quatre anys d’inhabilitació de la pàtria potestat del seu fill, al qual va aïllar durant dos anys en una finca de Conca, sense escolaritzar, per amagar-lo del pare del menor, al qual acusava de maltractaments. Montero va afirmar que amb l’indult a María Sevilla l’Estat saldava “un deute amb les mares protectores que l’únic que fan és defensar-se a elles mateixes i els seus fills i filles enfront la violència masclista dels maltractadors”.

Les afirmacions de la ministra anaven en la línia de les 168 organitzacions feministes que havien demanat l’indult per a Sevilla, a qui veien com una víctima de la “política de regirada de custòdies a mares que defensen els seus fills i filles en denuncies per maltractaments i abús sexual infantil per part dels seus progenitors” que l’Estat “aplica des de fa anys”. Segons les entitats, aquestes dones “són condemnades amb sentències exemplaritzadores que inclouen com a escarni la seva condemna a presó”.

El suprem no hi veu fonaments

Però el Suprem ressalta en la seva sentència que l’indult concedit pel govern a Sevilla era “pel delicte de sostracció de menors comès per aquella”, sense cap “connexió exterioritzada amb la violència de gènere”.

En aquest sentit, subratlla que no existeix “cap resolució judicial que permeti concloure que el demandant sigui autor d’episodis de violència e gènere o domèstica, ni d’abusos sexuals en la persona del seu fill”. “L’atribució de fets d’aquella naturalesa manca de qualsevol base fàctica que permeti sostenir-los amb el mínim rigor exigible”. Sevilla havia acusat en diverses ocasions el seu exmarit d’abusos sexuals al seu fill, però l’única denúncia que es va tramitar va acabar arxivada.

Segons l’escrit de la Sala Civil, les afirmacions de Montero no van ser “genèriques” sinó que pel seu “context i literalitat” es pot deduir que al·ludeixen a Marcos i que “li atribueixen fets constitutius de violència” masclista.

A més, els magistrats entenen que les paraules de la política estaven “degudament preparades” i no eren de cap manera “fruit de la precipitació o la immediatesa pròpies de la resposta a una pregunta que no admet demora”, a més d’haver estat incloses en un perfil de la ministra a una xarxa social. Segons la sentència, Montero no podia ignorar que amb les seves paraules s’associaria la indultada “amb la condició de víctima de violència de gènere”.

És amb aquests arguments que la Sala fa prevaldre el dret a l’honor del demandant al de la llibertat d’expressió de la ministra, a la qual condemna a indemnitzar el primer amb 18.000 euros per dany moral i a donar difusió a la sentència, publicant-la al seu perfil d’una xarxa social i també en un diari de tirada estatal, a més de retirar el missatge que va publicar el 25 de maig de 2022 on compartia el vídeo del discurs on feia les declaracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona