Política

Sánchez fa una crida a la unitat del PSOE i veu “positiu” l’acord de Sumar

“La victòria és possible”, afirma el líder socialista aquest dissabte al congrés federal del partit

La presidenta del congrés demana als barons que “no siguin els ‘tontos’ útils de la dreta

El president del govern espanyol i líder socialista, Pedro Sánchez, ha fet una crida a la unitat del PSOE de cara a les eleccions del 23-J i ha evitat mencionar la polèmica per les llistes electorals a l’Aragó, Castella-la-Manxa i el País Valencià. “Per tal que el progrés s’imposi sobre el retrocés, la primera condició és que el PSOE surti unit, valent i potent. La victòria és possible”, ha afirmat Sánchez davant del comitè federal del PSOE. En paral·lel, el president espanyol ha defensat la seva gestió, ha acusat el PP i Vox de només generar “bloqueig i deslleialtat” i ha valorat com a “positiu” l’acord ’in extremis’ de Sumar.

En paral·lel, la presidenta del comitè federal del PSOE, Milagros Tolón, ha avisat els barons que no siguin “els tontos útils de la dreta”. “Esperem que tot el partit, i dic tot el partit, i els seus dirigents estiguem units com una pinya i que ningú posi els seus interessos particulars per davant dels de l’organització”, ha avisat Tolón en el seu discurs previ al parlament de Pedro Sánchez. De fet, el comitè federal del PSOE ha tingut absències notòries, com el president en funcions de l’Aragó, Javier Lambán, i el president de Castella-la-Manxa, Emiliano García-Page, tots dos en desacord amb les llistes electorals del PSOE per al 23-J. No ha faltat a la cita però el líder dels socialistes valencians, Ximo Puig. “El més important és el projecte”, ha volgut deixar clar Puig en una atenció als mitjans.

“La història del PSOE és una tasca col·lectiva on ha de prevaldre l’interès general”, ha apuntat Sánchez en un discurs centrat bàsicament en defensar la gestió del seu govern durant la legislatura i en animar el socialisme després del mal resultat del 28-M. “La carta de serveis de la dreta es resumeix bàsicament en dues paraules: bloqueig i deslleialtat. Poques vegades hem vist una oposició que es desentengués tant dels problemes d’Espanya i que contribuís tan poc a l’estabilitat i governabilitat”, ha criticat el president espanyol i líder del PSOE, que ha acusat PP i Vox de no presentar cap “alternativa econòmica” a l’Estat. “No tenen cap pla. Les eleccions consistiran en elegir un projecte de país clar o la derogació d’aquest projecte, sense alternativa a la vista”, ha insistit el líder socialista.

“Faig una crida a la majoria social perquè el 23-J faci un pas endavant i doni suport al PSOE. Som la locomotora que fa possible la millor versió d’Espanya. I demano el vostre suport perquè Espanya segueixi avançant enlloc d’anar marxa enrere”, ha conclòs Sánchez.

Aprovació de les llistes

El consell federal del PSOE ha aprovat les llistes al Congrés i al Senat per a les properes eleccions. Els socialistes han inclòs la majoria dels seus ministres. Així, el titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, serà el cap de llista per Cadis i la d’Hisenda, María Jesús Montero, serà la número 1 per Sevilla. La ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, encapçalarà la llista per Ciudad Real, mentre que la titular d’Educació i portaveu del PSOE, Pilar Alegría, serà la cap de llista per Saragossa.

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, encapçalarà la llista per Còrdova; la de Ciència i Innovació, Diana Morant, la de València; el de Sanitat, José Miñones, la de la Corunya; i el d’Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez, la de Santa Cruz de Tenerife.

Els ministres Teresa Ribera, Félix Bolaños, Margarita Robles i José Manuel Albares ocuparan el segon, tercer, quart i cinquè lloc de la llista per Madrid, just darrere del president espanyol, Pedro Sánchez.

Altres noms destacats a les llistes són els de Patxi López com a cap de llista per Biscaia; l’exvicepresidenta Carmen Calvo, que encapçalarà la llista de Granada, i l’exministre José Luís Ábalos, que serà el número 2 per València. També formaran part de les llistes la que va ser vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, que serà cap de llista per Astúries, i Francina Armengol, com a cap de llista a les Illes Balears.

A les llistes aprovades pel PSOE no s’hi inclou Catalunya, ja que el PSC té el seu propi procés. Els socialistes catalans celebraran aquest diumenge una reunió de la comissió electoral, que elevarà la proposta al consell nacional que se celebrarà el mateix dia per aprovar-les. Dimecres ja va transcendir que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, tornarà a encapçalar la llista del PSC a Barcelona, mentre que els ministres Miquel Iceta i Raquel Sánchez ocuparan el segon i el tercer lloc, respectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona