Política

POLÍTICA

Esprint cap al pacte a tres bandes a Girona

L’alcaldable de Guanyem Girona, Lluc Salellas; la portaveu de Junts, Gemma Geis, i el d’Esquerra Republicana, Quim Ayats, van encapçalar ahir una reunió dels tres grups municipals. Tots tres grups esprinten per tancar un acord de govern “ampli, de progrés i sobiranista”, i que tindrà una força de 17 regidors independentistes dels 27 de l’Ajuntament.

En una nota de premsa conjunta, les tres formacions independentistes assenyalen que han mantingut diverses reunions formals i informals de caire bilateral que han portat a una proposta d’organigrama del futur govern. De fet en l’única fotografia facilitada, es veuen sis dels regidors electes –dos per cadascun dels tres partits– amb un repartiment de les àrees.

A banda de Salellas, Geis i Ayats, en la reunió a l’edifici del Modern, al Barri Vell, hi van participar Cristina Andreu (Guanyem), Xavier Aldeguer (Junts) i Raquel Robert (ERC), els números 2 de les tres candidatures. Quan se segelli l’acord, l’equip de govern estarà format per vuit regidors de Guanyem, sis de Junts i tres d’ERC.

Només quatre

El ple d’investidura és demà a les onze del matí al saló de sessions de l’ajuntament. Només continuaran quatre dels tretze regidors que integren l’equip de govern sortint. Per tant, és probable que hi hagi canvis en el cartipàs. Dels disset regidors de govern, només continuaran Lluís Martí i Maria Àngels Planas (Junts) i Quim Ayats i Àdam Bertran (ERC). Martí assumia l’àrea d’Urbanisme i Activitats; Planas, la d’Hisenda i Règim Intern, i Ayats, que era el vicealcalde, també duia Cultura. Finalment, Bertran era l’edil d’Educació, Infància i Esports.

En el repartiment d’àrees de govern, l’esmentada Andreu podria dur l’àrea d’Habitatge, i Aldeguer hauria de ser el regidor de Talent, Innovació i Campus de Salut, una de les propostes del programa de Junts. De Comerç, podria cuidar-se’n Sílvia Aliu (Guanyem), i de Tecnologia, Sergi Font, també de Guanyem. L’àrea de Salut i Benestar Emocional podria ser per a Sílvia Bosch (Junts).

El cap de llista de Guanyem Girona i portaveu en funcions, Lluc Salellas, es mostra orgullós per la capacitat d’entesa. “Des de Guanyem Girona liderarem un canvi de rumb, un nou projecte per a la ciutat que faci més fàcil el dia a dia de la gent i que sobretot en millori la vida.” L’acord hauria de facilitar que Salellas fos l’alcalde fins al 2027.

Gemma Geis indica que Junts treballa amb l’objectiu de travar un govern “fort, rigorós i estable, lleial als gironins”. L’electa de Junts també afegeix que la ciutat del 2023 i dels anys que vindran “volen projectes nous, actualitzats. L’exconsellera considera que les converses amb Guanyem i Esquerra Republicana “han de ser escrupoloses per tal que el govern que en pugui sorgir ofereixi als gironins i gironines una garantia de gestió”.

D’altra banda, el portaveu d’ERC i regidor de Cultura en funcions, Quim Ayats, considera que cal “un projecte clar i un rumb definit per a Girona”, en declaracions incloses en la nota de premsa conjunta dels tres partits. L’acord deixa sense l’alcaldia la candidata més votada, Sílvia Paneque (PSC). “És un pacte que la ciutat no entendrà”, va dir dimecres en un acte a l’auditori Josep Irla de la Generalitat.

El pacte entre les tres forces independentistes ja el defensava ERC (4 regidors) fa quatre anys, però aleshores Guanyem (6 regidors) no s’hi va apuntar perquè hi era Junts, la força més votada (9 regidors). La formació municipalista preferia un pacte amb ERC amb el suport extern del PSC. Junts, el vencedor i llavors encapçalat per Marta Madrenas, va governar en solitari fins a l’entrada dels republicans en l’equip de govern, el setembre del 2020.

Gairebé el 63%

Demà començarà una nova etapa, amb un dels equips de gestió més nombrosos a Girona des del 1979. Gairebé el 63% dels càrrecs electes –17 de 27 són el 62,96%– formaran part de l’equip de govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
CARLES RUIZ
Alcalde de Viladecans

“Viladecans té el repte de ser neutra en emissions el 2030”

Viladecans
BÀRBARA LLIGADAS
Cap de l'oposició de Viladecans

“Volem una ciutat equitativa, republicana i sostenible”

Viladecans

La guerra de les mares d’Israel

Beirut

Encavalcant eleccions

Barcelona
GUERRA A EUROPA

Onze morts i desenes de ferits en nous atacs russos al nord-est d’Ucraïna

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

Albares exigeix a Milei que retiri l’acusació de “corrupta” a la dona de Sánchez

BARCELONA
política

El vot exterior del 12-M no aixeca el cap

barcelona
política

Els comuns demanen “flexibilitat” per a un acord però no afluixen en el Hard-Rock

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Dirigents ultres d’Europa i Amèrica segellen la seva “germandat” a Madrid

BARCELONA