Política

REGNE UNIT

El parlament aprova per majoria aclaparadora l’informe sobre el ‘Partygate’

354 dels diputats van votar-hi a favor i només set en contra

El document conclou que l’exprimer ministre Boris Johnson va mentir els parlamentaris sobre les festes a Downing Street durant la pandèmia

Els diputats de la Cambra dels Comuns britànica van aprovar aquest dilluns a la nit per àmplia majoria, 354 vots a favor i només set en contra, l’informe del Comitè de Privilegis de la cambra, que conclou que l’exprimer ministre Boris Johnson va mentir els parlamentaris sobre les festes al número 10 de Downing Street durant la pandèmia de la covid.

La votació va arribar després de gairebé sis hores de debat parlamentari en el qual gairebé totes les intervencions, tant les dels companys de partit de l’exmandatari com les de membres de l’oposició, van criticar durament l’exlíder conservador.

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, no va ser present a la votació, així com tampoc hi van ser diversos ministres del seu gabinet. Sunak va adduir que estava reunit amb el primer ministre suec i, per tant, no podia assistir al debat a la Cambra dels Comuns, un fet pel qual els diputats laboristes el van acusar d’haver “fugit”, segons informa The Guardian.

Per la seva banda, la líder de la Cambra dels Comuns, càrrec similar a una secretaria de Relacions amb les Corts, Penny Mordaunt, va demanar els seus companys “votar en consciència” i va recordar que l’informa del comitè de Privilegis va considerar que l’exlider tory “va enganyar el Parlament de forma deliberada i en fer-ho va incórrer en un greu menyspreu” i va afegir que, segons el document, “Johnson va trencar la confiança, va soscavar el procés democràtic de la cambra i va ser còmplice en una campanya d’abús i va intentar intimidar el comitè”.

Al debat també hi va intervenir la presidenta del comitè de Privilegis, la laborista Harriet Harman, que va defensar la investigació i va concloure que Johnson “va enganyar en nombroses ocasions” els diputats. “Ell sabia que s’estaven violant les regles. I enganyar no és un tecnicisme, sinó una qüestió de gran importància. Els ministres han de ser sincers, sinó, no podem fer la nostra feina”, va dir.

Segons l’informe, que l’exprimer ministre va titllar d’“escombraries”, Johnson va cometre “repetits desacataments” al Parlament en enganyar els diputats quan va negar que s’haguessin incomplert les regles sobre distància social en vigor al país per contenir la propagació del coronavirus. El comitè va recomanar que l’exmandatari fos suspès durant 90 dies, però la pena —considerada la més greu per a un antic primer ministre— no s’aplicarà després que Johnson dimitís com a diputat fa més d’una setmana. La recomanació que sí que es farà efectiva és la pèrdua de Johnson del passi per accedir a certes dependències de la Cambra dels Comuns que tenia com a exprimer ministre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona