Política

La Maternitat d’Elna reobre parcialment mentre recull donacions per poder rehabilitar l’edifici

La Maternitat d’Elna ha tornat a obrir, després de veure’s obligada a tancar de manera precipitada a finals d’abril per l’aparició d’unes esquerdes importants que obliguen l’Ajuntament i la direcció de l’històric equipament de la Catalunya del Nord a fer front a unes obres amb un pressupost de gairebé 900.000 euros. L’obertura s’ha fet, però, només de manera parcial, amb l’accés al jardí i a la planta baixa, on hi ha la botiga i la sala de l’audiovisual, ja que no es pot pujar als pisos per seguretat.

Mentrestant, es manté la campanya per recollir donacions per poder fer front a la costosa restauració, que Béatrice Verhille, des de la Maternitat, assegura que va a bon ritme, tot i que alerta que necessitaran moltes més donacions per poder fer front al pressupost que permetrà preservar el que va ser un refugi per a les dones embarassades dels camps de refugiats de la Guerra Civil i on van néixer prop de 600 infants. L’edifici està catalogat com a històric i per aquest motiu el cost de la restauració és tan elevat. De fa uns dies, ja s’han començat les obres a l’escala interior.

Precisament, des del Principat també s’ha impulsat una iniciativa per ajudar a recollir diners. L’associació Amigues de la Maternitat d’Elna , que agrupa més de 400 pares i mares d’Elnes, Naels i Anhels, ha impulsat una campanya de finançament col·lectiu a través de Goteo, per facilitar les donacions a la Catalunya del sud i la deducció fiscal, amb l’objectiu de recaptar 40.000 euros. L’Estat francès es farà càrrec de la meitat del cost de les obres, però l’Ajuntament d’Elna necessita recollir prop de 450.000 euros, d’aquí el crit d’auxili llançat per l’equipament, fundat el 1939 per la infermera Elisabeth Eidenbenz.

L’associació, que tot just té un any de vida, també recull diners a través de guardioles solidàries que ha situat en diferents municipis, com ara Figueres, la Jonquera, Mollerussa, Valls, Cambrils, Manresa, Llorenç del Penedès, Premià de Dalt, Malgrat de Mar, Lloret de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Cardedeu, l’Arboç, Tona, Calders, Granollers, Sant Guim de Freixenet, Ponts i Tornabous.

La presidenta de l’entitat, Eva Maria Ramos, també explica que estan preparant un concert solidari, tot i que el canvi de governs municipals n’està retardant l’organització. També estan tancant col·laboracions amb diferents ajuntaments.

Béatrice Verhille preveu poder instal·lar a principis de juliol l’exposició permanent al jardí sobre la història de l’equipament, que inclourà diversos plafons amb imatges i textos. Segons l’alcalde d’Elna, cada any visiten la Maternitat més de 40.000 persones, un 85% de les quals de la Catalunya del sud, molts estudiants i universitaris.

L’Ajuntament d’Elna i la Maternitat han impulsat tres maneres de fer les donacions: amb un xec amb referència de la Régie de Recette de la Maternité Suisse per enviar a la direcció Mairie d’Elne, 14 Boulevard Voltaire, B.P. 11 Elne; a les urnes situades en diversos monuments del municipi, i a través d’una transferència bancària a aquest número IBAN: FR38 3000 1006 31C6 6300 0000 077.

Història

L’històric equipament va ser fundat per la infermera voluntària suïssa Elisabeth Eidenbenz l’any 1939 en un palauet de la població nord-catalana, al Rosselló, on van néixer 597 nadons, fills de refugiades que fugien de la Guerra Civil i del nazisme que es trobaven als camps d’Argelers, Sant Cebrià i Ribesaltes. El palauet d’Elna es va convertir en un oasi de tranquil·litat per a les dones embarassades, que en el seu final de gestació i durant els primers mesos posteriors al naixement de les criatures s’instal·laven a la Maternitat, on es podien recuperar de la malnutrició i les difícils condicions amb què malvivien als camps de refugiats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES