Política

LA CRÒNICA

Un judici, el de la Carla, tortuós, com tot el camí

La Carla Costa, exportaveu del col·lectiu independentista La Forja al Gironès, afrontava ahir en solitari l’acusació pel tall de les vies del tren convencional per part d’un miler de manifestants, i també de les del TAV, una part dels 10.000 manifestants, segons els Mossos d’Esquadra, que es van manifestar a la ciutat el 14 d’octubre de 2019, el dia que es va fer pública la sentència del Tribunal Suprem als presos del procés. No ho va fer sola del tot, però, ja que de bon matí ja hi havia desenes de persones davant els jutjats de Girona. No hi van faltar la ja exalcaldessa Marta Madrenas, com en altres ocasions, ni el nou alcalde, Lluc Salellas, amb altres càrrecs destacats de la CUP gironina, com ara el diputat Dani Cornellà, que va resistir al carrer sis hores, o la diputada provincial en funcions i fins fa poc dies regidora a Salt, Marta Guillaumes.

Per Salellas, es tractava d’un “judici polític que no s’hauria de produir mai” i es comprometia a mantenir el suport “en nom del govern i en nom propi” als encausats per defensar la independència. I Costa, que es mostrava abans de començar “tranquil·la” però amb una barreja de “ràbia acumulada” per tot plegat, i sobretot per l’endarreriment, desitjava girar full a la inculpació que l’ha situat com a cap de turc per haver-se manifestat sense caputxa i haver sortit dies després a defensar la celebració de les barraques per les festes de Sant Narcís.

El judici, finalment, es va celebrar després d’un ajornament anterior, el novembre de l’any passat. S’havia programat, el 14 de novembre, al migdia i amb una quinzena llarga de testimonis. L’advocada, la també diputada de la CUPMontserrat Vinyets, va demanar trobar millor horari. I la reprogramació va arribar 8 mesos després, a les 9.30 h. Malestar de l’encausada perquè s’estirava la inculpació, com un xiclet. Però el temps els va donar la raó.

El judici, que va començar amb un lleu retard, finalment abans de les 10 h del matí, es va acabar allargant més de quatre hores. I amb força moments surrealistes. Vinyets va començar demanant que s’anul·lés la prova principal, un vídeo aportat, segons els Mossos i l’acusació de la fiscalia, per part de l’agència EFE, dies després, quan Costa ja havia fet una roda de premsa per les barraques. I la lletrada va insistir que, tot i estar Costa lliure d’antecedents penals, estava fitxada i identificada per la Policía Nacional arran de la seva detenció en el cas paral·lel, que tampoc ha arribat encara a judici del 21 Raons.

La fiscal, davant la suplent del jutjat penal número 5, va centrar l’acusació amb la petició de dos anys i mig de presó i 34.152,25 euros de responsabilitat civil, sobre aquest vídeo i els peritatges d’Adif. Entremig, diversos Mossos declarant, pocs dels quals sobre el terreny aquell dia, i a distància, que no van veure Costa. Els que havien revisat imatges als despatxos, només l’havien identificat a ella en el famós vídeo. Els presents a la sala no el vam poder visionar i un agent que l’havia aportat a les diligències el va corroborar, per videoconferència i amb la secretària judicial alçant un portàtil davant la càmera web, un cop s’havia reprès el judici després d’un llarg recés i canvi de sala perquè el sistema telemàtic fallava.

La representant legal d’Adif, que reclamava danys, va arribar tard i sense papers, per no ofendre més en l’anàlisi. I la pèrita independent va admetre que la reparació dels 34.152,25 euros se la va trobar feta. Per sort, no va caldre ajornar més el judici i tothom se’n va poder anar a dinar. Ara ja només cal esperar la sentència, després d’un judici i procés tortuós i “retorçat”, com va etzibar Vinyets en la seva declaració final, després que la fiscal argumentés que Costa té “una clara vinculació” amb la causa independentista, reforçada per la concentració de suport i la presència mediàtica a la sala.Vinyets va reservar la declaració de Costa fins al final, però l’encausada va optar per no declarar, cosa que va acabar de descol·locar la fiscal, que va acabar denunciant que “no duia el rostre tapat”, abans que Vinyets li retreiés que el vídeo que ha intentat fer retirar, si no fos exclòs, la situava a les vies del tren convencional, amb altres desenes de persones. “Clara Costa no té la Culpa de tot el que va passar el 14 d’octubre de 2019 a Girona, va reblar l’advocada defensora. Després d’això, es va aixecar la sessió i l’encausada va tornar a rebre l’escalf dels que l’acompanyaven a la sala i molts més que encara resistien a l’exterior. La majoria, amb rotacions i animació, havien esperat pacientment des de les 9 del matí fins passades les dues de la tarda, quan van celebrar el moment. Com segurament també els Mossos que havien protegit l’accés al jutjat, sota un sol de justícia i enmig del concert de rumbes i el vermut dels concentrats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona