Política

Puigdemont descarta viatjar a Estrasburg

Comín tampoc assistirà al ple del Parlament Europeu perquè els serveis jurídics donen una resposta “ambigua” sobre la immunitat de desplaçament

Només Ponsatí assistirà avui a la sessió de l’Eurocambra

Carles Puigdemont i Toni Comín ha descartat viatjar aquesta tarda fins a Estrasburg. Segons ha explicat l’expresident de la Generalitat en el seu compte de twitter fins a l’últim moment han estat esperant que els serveis jurídics del Parlament Europeu garantís que el fet d’haver perdut la immunitat parlamentària no implica que perden també la immunitat de desplaçaments i, com a eurodiputats, tant ell com Toni Comín, poden anar a les sessions plenàries. Aquest tipus d’immunitat també ha estat qüestionada després de la sentència del TGUE. Finalment però la resposta dels serveis jurídics no ha esta prou clara com per garantir que si Puigdemont va a Estrasburg per participar a la sessió d’aquesta tarda del Parlament Europeu no serà detingut i traslladat a l’estat espanyol. Puigdemont ha informat via twitter que esperaven “una resposta assertiva del Parlament sobre la nostra immunitat de desplaçament qüestionada a la sentència del TGUE”, però que en lloc d’això el que han rebut és que arribat el cas “prendrà totes les mesures disponibles per defensar qualsevol de les immunitats a què puguin tenir dret en aquell moment”. És a dir, destacar Puigdemont: “més ambigüitat. Probablement perquè de la sentència se’n fa difícil extreure’n una decisió clara”.

El Parlament no garanteix, doncs, diu Puigdemont, , que arribat el cas “no s’utilitzi aquesta ambigüitat per practicar una detenció com la de l’Alguer que, a diferència d’aleshores, podria significar el trasllat del procés d’extradició a França”.

Puigdemont reitera que mentre el Parlament no els comunica “de manera clara” que la immunitat de desplaçament queda garantida ni ell ni Toni Comín no viatjaran a Estrasburg, “contràriament al que era la nostra intenció i el nostre deure”.

A diferència de Puigdemont i Comín, l’eurodiputada de Junts, Clara Ponsatí, sí que assistirà al ple d’Estrasburg. En el seu cas no es contempla la possibilitat d’una ordre europea de detenció, ja que només està acusada d’un delicte de desobediència i no implica presó.

Fonts parlamentàries consultades per l’ACN defensen la resposta dels serveis jurídics i apunten que la cambra defensarà les immunitats a les quals tenen drets els eurodiputats, tal com ha apuntat Puigdemont a les xarxes. Les mateixes fonts afegeixen que no es pot preveure com actuaran les autoritats de cada país i recorden que, per ara, tampoc hi ha cap ordre de detenció activa per als eurodiputats de Junts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona