Política

Lluïsa Moret, nova presidenta de la Diputació de Barcelona

Ha estat escollida en segona volta per 25 dels 50 vots

Neus Munté, de Junts, lamenta que no hagi hagut un pacte alternatiu “perquè altres partits han volgut el risc zero”

No hi ha hagut cap sorpresa. La socialista Lluïsa Moret, ha estat escollida nova presidenta de la Diputació de Barcelona en substitució a Núria Marín.Després de l’acord entre PSC, Comuns i Tot per Terrassa, al que aquest mateix matí s’han afegit també els diputats independents de Junts (l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i l’alcalde de Torrelles de Foix, Sergi Vallès), Moret ha aconseguit 25 vots. Els candidats de Junts, Neus Munté, i ERC, Dionís Guiteras, que no han estat capaços d’articular una majoria alternativa, han obtingut 10 vots cadascú. els quatre diputats del PP han votat al seu candidat, Xavier Garcia Albiol i l’únic diputat de Vox s’ha votat a si mateix.

En el seu primer discurs com a presidenta, Moret ha definit el seu govern com a “ampli, plural, de progrés i progressista” i ha garantit una “aposta decidida pel diàleg, el consens i les aliances més enllà de les diferències i les sigles polítiques”. “Mà estesa i teixir aliances amb les forces que vulguin contribuir-hi”, ha assegurat. La nova presidenta ha agraït el vot als diputats que li han fet confiança, entre ells, els dos díscols de Junts i els ha promès que es tindran en compte les “sensibilitats” dels diferents territoris i les seves reivindicacions.

“Soc aquí davant vostre per assumir amb honor i responsabilitat el que significa per mi ser la nova presidenta. És un gran compromís que entomo amb humilitat però també amb orgull i il·lusió”, ha dit recordant que és la tercera dona a ocupar aquest càrrec després de Mercè Conesa i Núria Marín.

El diputat d’ERC Dionís Guiteras ha basat el seu discurs en oferir “mà estesa, col·laboració i diàleg”. No mirem enrere. Iniciem una nova etapa i toca construir. Una construcció basada en la confiança i l’entesa, sense donar voltes a les coses que ja no ens porten enlloc. Un diàleg que ja de servir perquè la institució funcioni”, ha dit.

En la mateixa línia, la diputada de Junts Neus Munté ha ofert “mà estesa” a la nova presidència i ha lamentat que no hagi estat possible construir “una alternativa” perquè “altres formacions han volgut el risc zero abans d’un govern amb paràmetres propis”. Munté també ha assenyalat que els socialistes sempre disposen del “comodí” dels vots del PP “per si els necessiten” i ha recordat “l’operació d’estat” a l’Ajuntament de Barcelona per fer alcalde Jaume Collboni.

La diputada de Tot per Terrassa (TxT), Maria Mercè Balcells, ha explicat el seu vot a favor com un “acte de responsabilitat amb un full de ruta” i ha assegurat que aportarà “treball i rigor” en el nou govern. Ha celebrat l’acord amb el PSC malgrat el “soroll mediàtic” i ha fet una crida perquè la institució “torni a l’equilibri” i l’agenda mediàtica estigui marcada pels projectes.

La diputada dels comuns Candela López ha celebrat que 12 anys després torni a haver un “govern progressista” al capdavant de la Diputació de Barcelona. I també ha estès la mà a ERC perquè pugui formar part del govern. “Haurem de consolidar un govern el més ampli possible per ser punta de llança de les polítiques progressistes del país. Cal eixamplar i fer més forta la base del govern”, ha afegit tot i que els diputats republicans no han votat a favor de Moret i s’han quedat fora del govern de l’ens supramunicipal.

El diputat del PPC Xavier García Albiol ha destacat que si no ha estat possible un acord ha estat perquè els Comuns han posat “línies vermelles” per “criteris ideològics”.

Per la seva banda, el diputat de Vox, Jordi Albert, ha celebrat que el separatisme no governi la institució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries