Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

El primer cessament al govern valencià arriba als 3 mesos del pacte entre PP i Vox

La destitució del sotssecretari de la Conselleria valenciana de Justícia, que dirigeix Vox, després de conèixer-se de manera interna que no havia revelat una condemna per violència de gènere en 2011, arriba just tres mesos després del pacte PP-Vox que va materialitzar el canvi de cicle polític en la Comunitat després del 28M.

El primer cessament en el Consell que presideix Carlos Mazón, del PP, arriba també dos mesos després del seu ple d’investidura en les Corts, on el 13 de juliol va aconseguir el suport de la majoria absoluta de l’hemicicle gràcies al suport parlamentari de Vox –rubricat el 14 de juny després d’una negociació expressa–; quatre dies després va prendre possessió del càrrec i el 19 va revelar la composició del seu Executiu.

El degoteig de nomenaments dels anomenats segon i tercer graons de les conselleries s’ha anat succeint des de llavors, encara que amb major lentitud en les conselleries que dirigeix Vox (la Vicepresidència primera i Conselleria de Cultura, el titular de la qual és l’extorero Vicente Barrera, i les de Justícia –Elisa Núñez– i d’Agricultura –José Luis Aguirre–).

En el cas concret de Luis Manuel Martín Domínguez (Huelva, 1968, i llicenciat en Dret per la Universitat de Huelva), el seu nomenament com a sotssecretari de Justícia es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana el 26 de juliol.

Segons consta encara en la web de la Conselleria de Justícia, on fins a aquest dijous exercia les funcions d’alt càrrec entre la consellera i el secretari autonòmic, Martín Domínguez havia treballat en l’Agència d’Habitatge Social de la Comunitat de Madrid des de juny de 2021 i va cessar en les seves funcions el juliol passat, just abans del seu nomenament en la Comunitat Valenciana.

Primeres reaccions

Entre les primeres reaccions polítiques a aquesta destitució, l’expresident de la Generalitat i líder dels socialistes valencians, Ximo Puig, ha escrit en el seu compte de X (abans Twitter): “Un altre cas. Això ja no és normal. Quina vergonya”.

La delegada del govern espanyol en la Comunitat Valenciana, la també socialista Pilar Bernabé, es pregunta “En mans de qui estem?”. I afegeix: “Quina vergonya! Una altra vegada un condemnat per violència de gènere llastra la nostra Comunitat. Urgeix una explicació del PP: com arriba aquesta persona al govern? Ningú revisa les imposicions d’Abascal? És tot o hi haurà més?”.

L’exalcalde de València Joan Ribó (Compromís) diu irònicament si la “pedrera” (no especifica si de Vox o del govern de coalició d’aquest partit amb el PP) són “les portes del jutjat”.

El síndic de Compromís en les Corts, Joan Baldoví, ha escrit: “Un govern negociat per un maltractador –en al·lusió a l’actual diputat nacional de Vox per València Carlos López Juberías, condemnat per violència masclista– que tenia a un altre maltractador en la conselleria encarregada de protegir les dones maltractades. Aquesta és la Barbaritat Valenciana de Mazón”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez avança a les 11 la compareixença per anunciar si continua al capdavant del govern o no

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona