Política

Guerra sense treva del poder judicial al govern de Sánchez

No hi ha treva en la guerra oberta pel sector més conservador del poder judicial contra el govern de Pedro Sánchez. En una reacció insòlita en democràcia, el ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es va pronunciar ahir, per vuit vots a contra set, en contra del nomenament d’Álvaro García Ortiz com a nou fiscal general de l’Estat al·legant que “no és idoni” per al càrrec.

També el Tribunal Suprem va fer pública una sentència que anul·la el nomenament de Magdalena Valerio com a presidenta del Consell d’Estat argumentant que no reuneix el requisit de “jurista de reconegut prestigi” exigit per llei.

Des d’Europa, el ministre de Justícia, Félix Bolaños, va expressar la seva preocupació per les dues resolucions judicials. Pel que fa al dictamen del CGPJ, va recordar que dimarts es va iniciar el procediment per nomenar-lo i que la llei només demana al CGPJ que digui si reuneix dos requisits, si és de reconegut prestigi i si té més de quinze anys a la professió. “No hi ha més requisits, qualsevol informe amb requisits diferents al que el CGPJ ja va dir fa un any és fora de la llei”, va destacar el ministre, que també va elogiar la trajectòria “molt dilatada” de Valerio. Va dir que, tot i respectar la sentència, el govern no la comparteix i en els pròxims dies dirà “si adopta cap mesura”.

El dictamen del CGPJ, tot i ser preceptiu, no és vinculant, per la qual cosa García Ortiz continuarà com a fiscal general de l’Estat. El fet rellevant en aquest cas és que és el primer cop que el CGPJ s’oposa obertament a una designació de fiscal general de l’Estat. La seva predecessora, l’exministra Dolores Delgado, va superar el tràmit amb dotze vots a favor i set en contra. Darrere d’aquesta posició hi ha un retret directe al fet que el fiscal general no s’hagi pronunciat en contra de la llei d’amnistia i sobre l’ús del terme lawfare en l’acord subscrit entre el PSOE i Junts. També s’ha penalitzat que García Ortiz recordés als fiscals que la seva tasca és mantenir-se imparcials i respectar la separació de poders.

La reacció del CGPJ era previsible després que la setmana passada el Suprem va revocar el nomenament de Delgado com a fiscal de sala promogut per García Ortiz, adduint que estava impregnat de “desviació de poder”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona