Política

Estats Units

Colorado declara Trump inelegible

El Tribunal Suprem de l’Estat meridional expulsa l’expresident de les primàries republicanes a la seva jurisdicció pel rol del polític en l’assalt al Capitoli

Els magistrats apel·len a l’anomenada “prohibició insurreccional” prevista en l’esmena 14 de la Constitució, aprovada després de la guerra civil nord-americana per evitar que dirigents sudistes accedíssin al poder

L’expresident dels Estats Units d’Amèrica (EUA) Donald Trump no podrà, d’entrada, presentar-se a les primàries del Partit Republicà a Colorado per la seva implicació en els fets del Capitoli del 6 de gener de 2021.

El Tribunal Suprem de l’Estat meridional va dictar ahir dimarts una històrica sentència que declara Trump inelegible en virtut de l’esmena 14 de la Constitució dels EUA, que prohibeix ocupar càrrecs d’elecció popular a aquelles persones que han participat en una insurrecció popular.

L’esmena de la “prohibició insurreccional” desqualifica per als càrrecs públics aquelles persones que s’haguessin “implicat en una insurrecció”. L’article va ser ratificat el 1868, després de la guerra civil nord-americana, per evitar que individus relacionades amb la rebel·lió sudista accedissin a càrrecs de poder. Des del 1919 només s’ha aplicat dues vegades.

Els magistrats del Suprem de Colorado argumenta en la sentència que Trump no es va limitar a “incitar a la insurrecció” sinó que quan l’assalt al Capitoli ja estava en “completament en marxa, va continuar donant-hi suport”. La resolució recorda que l’expresident va exigir reiteradament al seu aleshores vicepresident, Mike Pence, “que es negués a complir el seu deure constitucional” i va fer “crides als senadors per persuadir-los d’aturar el recompte de vots electorals”. “Aquestes accions van constituir una participació oberta, voluntària i directa en la insurrecció”, conclouen. A més, rebutgen que el discurs de Trump del 6 de gener estigués “protegit per la Primera Esmena” constitucional, que consagra la llibertat d’expressió.

Per tot plegat, el tribunal sentencia que “el president Trump està desqualificat per ocupar el càrrec de president” i, en conseqüència, seria il·legal incloure’l com a candidat a les primàries per als comicis presidencials de 2024.

La decisió del Suprem de Colorado només s’aplica en aquest Estat, però per primera vegada dona la raó a aquest argument contra Trump i pot tenir repercussions a nivell nacional. És per això que el tribunal, format per una majoria de magistrats elegits per governadors demòcrates, ha suspès l’aplicació de la sentència fins al 4 de gener, a l’espera que el Tribunal Suprem dels EUA –format per una majoria conservadora– resolgui l’apel·lació de la campanya Trump, que considera la decisió de Colorado “completament errònia”.

El 5 de gener és la data límit per presentar les llistes de candidats a les primàries republicanes, que se celebren el 5 de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries