Política

estats units

Trump contra tot en les primàries

L’expresident continua sent la figura més popular del partit, però també la més controvertida

Ron DeSantis i Nikki Haley són els principals candidats a disputar la nominació al gran favorit

La imatge de l’exmandatari està danyada entre els independents i moderats pels escàndols judicials

El caucus d’Iowa dona el tret de sortida formal a la cursa republicana cap a la Casa Blanca

El 2024 ha donat la benvinguda a una atmosfera política fervent als Estats Units, amb les eleccions presidencials en el focus de tots els debats i especulacions. És temps de començar la cursa cap a la Casa Blanca i al Partit Republicà la batalla està servida.

La gran incògnita de les primàries republicanes encara no té resposta, però l’inici de la campanya ja ha marcat el rumb del partit polític, que continua digerint el populisme de l’expresident Donald Trump. Els principals candidats han coincidit en qüestions clau com la deportació de milions de migrants, però s’han dividit en d’altres, com la reforma de la Seguretat Social i el programa sanitari Medicare.

A la primera fila d’aquesta lluita, com si es tractés d’una reaparició cinematogràfica, trobem Trump. L’expresident, amb la mirada posada en un segon mandat, s’erigeix en la figura més destacada del partit amb diferència. Tot i mantenir la seva popularitat entre els republicans, l’ombra de la controvèrsia el persegueix com una foscor persistent. Els seus partidaris el reverencien com un líder forjat en la tempesta, mentre que els detractors el veuen com un populista ambigu amb conseqüències perilloses per a la democràcia del país.

Tanmateix, Trump no és l’únic aspirant republicà en aquesta competició. Ron DeSantis, el governador de Florida, s’alça com una alternativa sòlida. El seu tarannà conservador implacable, en particular durant la pandèmia de la covid-19, li ha fet guanyar simpaties. Nikki Haley, l’exgovernadora de Carolina del Sud, també emergeix com una figura amb experiència governamental i relacions internacionals.

Així i tot, la ruta cap a la nominació és de tot menys clara. Altres candidats, com ara l’empresari Vivek Ramaswamy i el senador Tim Scott, es perfilen com a rivals menors en aquesta marató republicana.

Amb els primers passos cap a la nominació ja amb la mirada posada a l’estat d’Iowa, Trump i DeSantis han llançat les seves campanyes amb una retòrica que promet “restaurar la grandesa dels Estats Units”. Propostes com la construcció d’un mur a la frontera amb Mèxic, reducció d’impostos i renegociació d’acords comercials internacionals destaquen en la plataforma de Trump. Per la seva banda, DeSantis promet defensar valors conservadors i protegir els ciutadans dels perills externs.

No obstant això, la contesa conservadora no es lliurarà fàcilment. La marxa cap a la Casa Blanca serà un viatge prolongat i exigent, amb només un dels aspirants aixecant la nominació com a trofeu per competir en la gran batalla del 2024.

Tanmateix, entre la lluentor de la competició, la polèmica envolta Donald Trump com una tempesta persistent. Amb causes judicials pendents i les anomenades “lleis anti-Trump” que podrien posar traves a la seva candidatura, l’expresident es troba enmig d’un terreny complicat. Les investigacions a l’estat de Geòrgia sobre els esforços per anul·lar les eleccions del 2020 i els vincles amb el cas Jeffrey Epstein amenacen de deixar una ombra inesborrable.

La gran pregunta que plana és si Trump podrà sobreposar-se a aquesta polèmica. Entre els seus seguidors, manté una popularitat inqüestionable, però la seva imatge esdevé una barrera per als votants independents i moderats.

En un article recent a la revista Politico, el politòleg John Sides destaca que, tot i la fidelitat dels seguidors de Trump, la seva imatge entre els votants independents està greument afectada. Una enquesta recent de la televisió CNN revela que el 63% dels independents veuen Trump com una amenaça per a la democràcia. Superar aquesta percepció serà crucial si Trump vol aconseguir la presidència el 2024.

Ara, la marató cap a la Casa Blanca entra una fase crucial, en què la disputa republicana i la polèmica a l’entorn de Trump es converteixen en el fil conductor d’una narrativa política amb molts interrogants i una incertesa palpable.

El primer test per als candidats a la nominació republicana a la Casa Blanca el tindrem avui en les primàries d’Iowa, un estat amb poc pes en l’escenari global dels Estats Units, però amb una força simbòlica important, perquè és el que enceta la cursa del partit conservador per escollir candidat.

Trump té un gran avantatge respecte a tots els seus rivals. Les darreres enquestes li donen un marge de 30 punts, però, segons diversos analistes, aquesta sensació de candidat inevitable pot jugar en contra de l’expresident, que ni tan sols es va dignar a participar en l’últim debat dels republicans. Qualsevol victòria de Trump per un marge sensiblement inferior al que assenyalen els sondejos podria ser interpretat com un signe de feblesa del favorit.

Els equips de campanya de la resta de candidats ja tenen preparats els arguments en cas que Trump no arrasi a Iowa, que inclouen posar en qüestió les possibilitats que un líder afeblit i que polaritza tant la societat nord-americana pugui ser elegit per a un segon mandat a la Casa Blanca.

Les primàries d’Iowa també serviran per donar impuls als seus principals rivals en la cursa republicana: Ron DeSantis i Nikki Haley. Qui quedi en segona posició (en el cas més que probable de victòria de Trump) mirarà de presentar-se com l’alternativa del partit a l’expresident.

63
per cent
dels votants independents veuen Donald Trump com una amenaça per a la democràcia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries