Política

Princesa per decret

D’aquí a uns dies, el 21 de gener, aquells que en tinguin ganes –aquí no m’hi trobaran–podran celebrar el 47è aniversari de la publicació al BOE del reial decret sobre els títols i denominacions que corresponen a l’hereu de la corona espanyola, que primer va ser Felip i ara és Elionor, la princesa de moda a les revistes del cor espanyoles. El decret el va signar, amb aquella alegria seva, Joan Carles I, que sabia perfectament què representava, sobretot a Catalunya.

Elionor, com va fer el seu pare, acumula al nostre país un grapat de títols nobiliaris amb els quals pot anar per Espanya i pel món demostrant que serà difícil que ens la traiem de sobre, sobretot per les bones. La futura reina, això parlant sempre en teoria, és la princesa de Girona, tot i que a la nostra ciutat la majoria de ciutadans no la volem veure ni en pintura, com s’ha vist en les últimes trobades de la fundació que porta el seu nom. S’ha demanat, de fet, que la fundació canviï de nom i que l’Estat retiri el títol simbòlic a la jove pretendent borbònica.

Però Elionor no només llueix amb pretès orgull el seu títol gironí. Gràcies al decret del 1977 també és oficialment comtessa de Cervera, duquessa de Montblanc i senyora de Balaguer, distincions fixades ara per llei i que van crear monarques de la corona d’Aragó durant l’edat mitjana. Tal volta ja seria hora de girar full perquè fins i tot alguns membres del llinatge borbònic ja les havien deixat d’utilitzar. Els tres municipis han demanat en els últims anys que la princesa, sobretot després del referèndum del 2017, deixi de portar aquests títols, però la Casa Reial sempre ha contestat que els porta amb “honor”, tot i que de moment no s’ha pogut acostar a les viles en qüestió per temor a la rebuda d’uns “súbdits” que o bé són republicans, o bé independentistes o bé les dues coses al mateix temps.

Alguns plens dels ajuntaments ja van intentar, sense èxit, que Felip VI, quan era príncep, deixés d’utilitzar aquells títols, que amb el d’Astúries –allà són ben feliços– ja en feia prou, però el futur rei no només no ho va fer sinó que el 1990 va aconseguir que l’Ajuntament de Girona, en aquell moment “socialista”, el proclamés oficialment príncep.

Regnes a dojo

Felip VI també acumula, per la seva herència des dels temps de la fusió entre l’Aragó i Castella, un reguitzell de títols als Països Catalans que fa basarda. El més conegut és el de comte de Barcelona, que el seu avi va intentar comercialitzar ja que no va ser ni rei, però teòricament també és el cap d’antigues cases reials desaparegudes fa segles, com la mateixa Corona d’Aragó i els regnes a València, Mallorca, la Cerdanya o el Rosselló. El Decret de Nova Planta va eliminar totes les institucions catalanes, però Felip V, digueu-li ximple, no va voler perdre cap dels seus títols més simbòlics en el seu currículum.

Festassa a Abu Dhabi

Qualsevol excusa és bona perquè l’emèrit reuneixi familiars i amics en el seu exili fiscal per gaudir de la vida fins al final. Celebrava 86 anys, ben portats si tenim en compte la vida que ha dut. Dimecres, la revista més monàrquica de totes, Hola, va publicar “en exclusiva” imatges de la reunió amb les filles i alguns nets, com l’inefable Froilán a primera fila, lliurant regals al padrí de la família. A la reina Sofia no se l’esperava, tot i que la infanta Helena, amb una semblança cada vegada més esgarrifosa, hauria pogut passar per ella. Les fotos no van ser robades. El rei les va regalar directament a la seva revista de capçalera encara amb l’esperança que la seva imatge pública faci un tomb.

El cunyat va solt

Mentre a l’Hola feien proselitisme de la monarquia, a Lecturas van per una altra banda. No a rebentar-ho tot, però, segons com, ho sembla. La reconeguda Pilar Eyre va escriure que l’acte de la Pasqua Militar va semblar una “tragèdia”. “El semblant de Letícia així ho transmetia.” Pam. “La relació matrimonial passa per un mal moment.” I deu ser veritat. El famós cunyat, Jaime del Burgo, continua penjant missatges a les xarxes socials anunciant noves accions i insinuant les infidelitats de la reina. Joan Carles s’ho deu passar pipa veient com creixen les banyes del seu fill. Això segur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia