Política

corea del nord

Pyongyang confirma que va provar diumenge un nou míssil hipersònic

El projectil utilitza combustible sòlid i s’especula que té un rang intermedi

Corea del Nord ha assegurat aquest dilluns que el projectil que va llançar aquest passat diumenge és un míssil balístic de rang intermedi (IRBM) de tipus hipersònic que funciona amb combustible sòlid.

“L’objectiu de la prova va ser verificar les característiques de vol i navegació de l’ogiva controlada, maniobrable i hipersònica d’abast intermedi, així com la fiabilitat dels motors de combustible sòlid d’alt rendiment per a les diferents fases (del projectil) recentment desenvolupats”, ha explicat l’agència estatal KCNA, que ha afegit que el test “va ser realitzat amb èxit”.

KCNA no ha confirmat la presència del líder nord-coreà, Kim Jong-un, durant en el llançament, dut a terme per la recentment creada Direcció General de Míssils, un detall que alguns analistes consideren que indica que el míssil pot estar en una fase primerenca de desenvolupament.

L’agència de notícies estatal nord-coreana només va publicar una foto del projectil, llançat aparentment des d’un dels complexos residencials de Kim Jong-un al nord-est de Pyongyang, el mateix lloc des del qual s’ha disparat en dues ocasions el míssil balístic d’abast intercontinental (ICBM) i combustible sòlid Hwasong-18.

El règim nord-coreà ja va provar en 2021 i 2022 míssils suposadament hipersònics de combustible líquid equipats amb ogives d’alta maniobrabilitat similars a la que s’aprecia en el míssil llançat el diumenge.

Al seu torn, Pyongyang va provar en bancs de prova els dos motors de combustible sòlid aparentment usats en aquest nou míssil a mitjan novembre, per la qual cosa Seül havia advertit repetidament sobre la possibilitat d’un primer test de vol, i fins i tot es creu que un llançament fallit realitzat el 23 de novembre va poder correspondre a aquest projectil.

A diferència del combustible líquid, el sòlid permet emmagatzemar el míssil ja carregat de propel·lent, la qual cosa ofereix un desplegament més ràpid a l’hora d’efectuar el llançament i fa més difícil que el projectil sigui destruït per un atac preventiu.

L’Estat Major Conjunt (JCS) sud-coreà va indicar ahir diumenge que el míssil va volar uns 1.000 quilòmetres abans de caure en aigües de la mar del Japó (anomenada mar de l’Est per totes dues Corees), encara que les dades facilitades per l’exèrcit nipó varien substancialment, ja que Tòquio va indicar que va volar uns 500 quilòmetres, aconseguint una altura de 50 quilòmetres, i que va caure a l’aigua uns 12 minuts després de l’enlairament.

Després de l’anunci nord-coreà d’aquest dilluns, el JCS va assenyalar en un comunicat que aquest últim llançament viola les resolucions de l’ONU que prohibeixen l’ús de tecnologia de míssils balístics a Pyongyang i va advertir que respondrà “de manera aclaparadora” si el Nord opta per realitzar “una provocació directa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona