Política

rússia

Putin registra la seva candidatura per al seu cinquè mandat com a president

El dirigent rus buscarà en les eleccions de pròxim mes de març un nou mandat de sis anys

El president rus, Vladímir Putin, ha estat registrat aquest dilluns com a candidat a les eleccions presidencials del pròxim 17 de març, en les quals el dirigent rus optarà a la reelecció per a un cinquè mandat de sis anys al capdavant del Kremlin. L’equip de Putin va informar fa uns dies que havia recollit més de dos milions de firmes, tot i que l’oposició al president rus ho va posar en dubte, ja que, va dir, ningú ha vist cues davant les seus de l’administració presidencial del país.

Putin, que presideix el país des del 2000 –amb un parèntesi de quatre anys com a primer ministre (2008-12)– concorre a les eleccions del 17 de març com a candidat independent, però ha rebut el suport del partit del Kremlin, Rússia Unida, que controla les dues cambres del Parlament rus.

El dirigent rus, de 71 anys, va cedir la presidència de Rússia durant quatre anys al seu aliat Dimitri Medvédev –ara vicepresident del Consell de Seguretat Nacional–, ja que la llei establia un límit màxim de dos mandats consecutius. Aquesta vegada, Putin pot presentar-se gràcies a una reforma constitucional. Tot i que en nombroses ocasions havia assegurat públicament que mai ho faria, el 2020 va reformar la Constitució per optar a la reelecció i que podrà tornar a presentar-se d’aquí a sis anys i, d’aquesta forma, romandre en el poder fins al 2036.

La candidatura de Putin és la quarta registrada per a les presidencials de març. Fins ara, la Comissió Electoral Central (CEC) havia apuntat tres candidats: el comunista Nikolai Jaritonov; l’ultra Leonid Slutski i el representant de Gent Nova, Vladislav Davankov. L’únic aspirant crític amb la campanya militar russa a Ucraïna amb opcions d’aconseguir registrar la candidatura és el liberal Boris Nadezhdin, qui ha rebut el suport de l’oposició a la presó i a l’exili. Nadezhdin, que necessita 100.000 firmes per poder concórrer a les presidencials, en suma ja més de 200.000, que presentarà el 31 de gener, l’últim dia de termini, segons la seva pàgina web. Els analistes, però són pessimistes, segons informa l’agència Efe, ja que en el seu moment el Kremlin va informar a la premsa independent que no permetrà participar a les eleccions a un candidat que advoqui per la pau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino