Política

estats units

Un tribunal nega a Trump immunitat presidencial en l’assalt al Capitoli

Aquesta setmana el Tribunal Suprem estudiarà si l’Esmena 14 de la Constitució inhabilita a l’expresident per a participar en els comicis atès que diversos estats l’acusen d’haver encapçalat una “insurrecció” en 2021

Un tribunal de Washington ha determinat aquest dimarts que l’expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) no té immunitat presidencial davant la imputació en contra seva per haver intentat revertir la seva derrota electoral de 2020 i haver instigat l’assalt al Capitoli de 2021.

“A l’efecte d’aquest cas penal, l’expresident Trump s’ha convertit en ciutadà Trump, amb totes les defenses de qualsevol altre acusat penal”, ha apuntat la Cort d’Apel·lacions del Districte de Columbia.

I, per això, “qualsevol immunitat executiva que pogués haver-ho protegit mentre s’exercia com a president ja no ho protegeix contra aquest processament”, ha escrit el tribunal.

La resolució és un dur cop per a la defensa de Trump, que argumentava que la conducta que li imputa el fiscal especial Jack Smith formava part dels seus deures oficials com a president i, per tant, ho eximia de responsabilitat penal.

Presumiblement, la defensa del magnat novaiorquès recorrerà contra la decisió per a elevar el cas al Tribunal Suprem dels Estats Units.

L’argument de la immunitat presidencial s’ha convertit en una arma recurrent per als advocats de Trump, els qui busquen retardar al màxim el calendari judicial per a evitar que coincideixi amb la carrera electoral de les presidencials de novembre, en la qual parteix com el gran favorit per a la nominació republicana.

La decisió judicial d’avui arriba després que el passat 24 de desembre Trump demanés a la cort d’apel·lacions que anul·lés la decisió d’un jutge de menor instància que en el seu moment va rebutjar els reclams d’immunitat esgrimits pel seu equip d’advocats.

En l’escrit al tribunal d’apel·lacions, l’equip legal de Trump va assenyalar que l’acusació és inconstitucional perquè els presidents no poden ser processats per la via penal tret que abans siguin condemnats pel Senat.

“Sota el nostre sistema de separació de poders, el poder judicial no pot jutjar els actes oficials d’un president”, van assenyalar els advocats de Trump, els qui van al·legar que el dia dels fets l’expresident complia amb els seus “deures oficials” i vigilava la integritat de les eleccions de 2020.

El 2 de febrer, la jutgessa federal de Washington Tanya Chutkan, que porta el cas de l’assalt al Capitoli, va posposar la data d’inici del judici, el qual havia d’arrencar el 4 de març, a l’espera de la resolució avui anunciada.

La de Washington és una de les quatre imputacions penals de Trump en diversos tribunals. El magnat republicà està imputat en un tribunal estatal de Geòrgia per haver encapçalat presumptament una trama mafiosa per a alterar els resultats electorals en l’estat, on va perdre contra l’actual president, Joe Biden.

A Nova York ha estat imputat per suposats pagaments irregulars a l’actriu porno Stormy Daniels, amb la qual va tenir un “affaire” en el passat, per a comprar el seu silenci durant la campanya electoral de 2016.

Mentre que a Florida està acusat per sostreure il·legalment i mantenir en la seva mansió de Mar-a-Lago (Florida) documents classificats que va treure de la Casa Blanca després d’abandonar el poder.

Aquesta serà una setmana clau per a Trump, ja que el Tribunal Suprem estudiarà el pròxim 8 de febrer si l’Esmena 14 de la Constitució inhabilita a l’expresident per a participar en els comicis atès que diversos estats l’acusen d’haver encapçalat una “insurrecció” en 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries