Política

guerra a gaza

Els EUA veten per tercer cop una resolució per a demanar la fi de la guerra a Gaza

La Xina critica que el vet dels EUA trenca l’ampli consens existent al Consell de Seguretat favorable a un alto el foc

Els Estats Units han tornat a vetar aquest dimarts, per tercera vegada, una resolució del Consell de Seguretat sobre la guerra a Gaza i que havia estat presentada per Algèria, en la qual es demanava “un alto el foc immediat” en el territori palestí.

La resolució ha comptat amb 13 vots a favor, una abstenció del Regne Unit i el vot en contra dels Estats Units, però no va tirar endavant en tenir els EUA dret de veto per la seva condició de membre permanent (al costat de Rússia, la Xina, França i el Regne Unit).

L’ambaixadora estatunidenca, Linda Thomas-Greenfield, ha justificat el seu vot perquè “posa en perill les delicades negociacions” en curs, i procedir avui al vot era “irresponsable”.

Aquestes negociacions, ha precisat Thomas-Greenfield, les duu a terme el seu país juntament amb Egipte i Qatar en pro d’una pausa de sis setmanes en els combats, “i creiem que aquesta resolució (algeriana) podria impactar negativament en aquestes negociacions (...) i podria allargar els combats entre Hamàs i Israel”.

La novetat en aquest moment –va precisar l’ambaixadora– és que els Estats Units treballen en una altra resolució pròpia en la qual per primera vegada reclamarà al seu aliat Israel un “alto el foc” temporal “quan es compleixin les condicions”, i prèvia posada en llibertat de tots els ostatges en mans de Hamàs.

Des que va començar la guerra a Gaza, els Estats Units han vetat ja –amb aquesta– tres resolucions per a demanar la seva fi: la primera va ser presentada pel Brasil el 18 d’octubre, i demanava a Israel “pauses humanitàries” a Gaza; el 8 de desembre, una altra resolució semblant presentada pels Emirats Àrabs demandava l’alto el foc immediat.

Algèria va preparar el seu primer projecte de resolució el 31 de gener, i els EUA li van demanar en diverses ocasions posposar la votació per a tenir temps d’introduir canvis –fins i tot el secretari d’Estat Antony Blinken va trucar per telèfon al seu homòleg algerià Ahmed Attaf en aquest sentit– però cap dels canvis ha estat del grat de Washington.

Per la seva banda, l’ambaixador xinès, Zhang Jun, ha lamentat que el resultat de la votació d’avui “demostra que en el tema d’un possible alto el foc a Gaza, queda clar que no és que el Consell de Seguretat no presenti un consens aclaparador (a favor seu), sinó que el veto dels Estats Units és el que anul·la aquest consens”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES