Política

rússia

Navalni va morir dies abans d’un bescanvi per un txetxè condemnat a Alemanya

Una col·laboradora del desaparegut líder opositor acusa Washington i Berlín de poca voluntat política per salvar la vida al crític amb Putin

El líder opositor rus Aleksei Navalni, va morir a la presó dies abans d’un possible bescanvi pel txetxè Vadim Kràsikov, condemnat a Alemanya per l’assassinat d’un ciutadà georgià, segons va informat aquest dilluns l’equip de l’opositor difunt. “Navalni hauria d’haver estat posat en llibertat en un termini de pocs dies, ja que vam aconseguir una decisió sobre el seu bescanvi”, ha assegurat Maria Pevtxikh, estreta col·laboradora de Navalni, en un vídeo penjat a YouTube.

La col·laboradora ha explicat que, a principis de febrer, el president rus, Vladímir Putin, va rebre la proposta de bescanviar el seu enemic número u i dos ciutadans nord-americans més per Kràsikov, que va assassinar l’agost de 2019 a Berlín el georgià Zelimjan Jangoshvili. “Jo vaig rebre la confirmació que les negociacions estaven en marxa i en la fase final la tarda del 15 de febrer”, és a dir, la vigília de l’“assassinat” de l’opositor, va subratllar.

L’opositora ha explicat que els correligionaris de Navalni van dedicar dos anys a preparar l’intercanvi i ha acusat els funcionaris nord-americans i alemanys de mostrar escassa voluntat política.

Segons Pevtxikh, van deixar clar a Putin que l’única manera de tenir Kràsikov era bescanviant-lo per Navalni. Com que el cap del Kremlin no acceptava que Navalni quedés en llibertat i va saber que els qui tenien Kràsikov estaven disposats a lliurar-lo va decidir deslliurar-se de Navalni.

Pevtxikh considera que la decisió de Putin de torpedinar el bescanvi és “irracional” i “el comportament d’un mafiós boig”, guiat per l’“odi” personal que tenia al dirigent opositor. “Putin sap perfectament que Aleksei Navalni el podia haver guanyat, que Navalni era el futur i ell el passat [...] Gràcies a Navalni, Putin passarà a la història com un covard, corrupte i lladre”, ha afegit.

El nom de Kràsikov va ser esmentat en diverses ocasions per la premsa nord-americana en el possible bescanvi de ciutadans russos per nord-americans com Paul Whelan, que va ser condemnat a setze anys per espionatge.

A més, durant la recent entrevista amb el periodista nord-americà Tucker Carlson, Putin va al·ludir a un “patriota” rus, en clara referència a Kràsikov, com a possible objecte d’intercanvi pel periodista de The Wall Street Journal Evan Gershkovich.

El certificat mèdic lliurat a la mare de Navalni assegura que el líder opositor va morir el setze de febrer per “causes naturals” a la presó “Llop Àrtic” del districte autònom de Yamalo-Nenets. Aquesta versió oficial ha estat rebutjada pels partidaris de l’opositor i la vídua del mort, Yulia Navàlnaia, que acusen el cap del Kremlin d’haver ordenat matar el seu líder.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona