Política

defensa

Europa ha doblat la compra d’armes en els últims cinc anys

L’Estat francès supera a Rússia com el segon exportador mundial d’armament

La invasió russa d’Ucraïna ha dut Europa a rearmar-se. Els països europeus han gairebé duplicat les seves importacions d’armes en els darrers cinc anys, segons un estudi publicat aquest dilluns per l’Institut Internacional d’Investigació per a la Pau d’Estocolm (Sipri) que compara els períodes 2014-2018 i 2019-2023. Més de la meitat de les compres d’armes fetes pels països europeus (55%) van ser subministrades pels Estats Units, que alhora es va consolidar com el més gran proveïdor d’armament en l’àmbit global, amb una quota del 42%.

L’Estat espanyol, per la seva banda, va ser el vuitè exportador d’armes a escala mundial, amb un pes del 2,7%, segons explica l’ACN. Tot i l’increment de les importacions al Vell Continent, Europa també va ser responsable d’un 30% de les exportacions mundials d’armes. En aquest punt, destaca el paper de l’Estat francès, que per primera vegada desplaça Rússia com el segon país que més armament ven a escala global. Entre els anys 2019 i 2023, l’Estat francès va protagonitzar un 11% de les exportacions al sector, una xifra lleugerament superior a Rússia, que baixa a la tercera posició després de veure reduïdes a la meitat les seves vendes d’armes en aquests darrers cinc anys.

El paper de l’Estat espanyol

Durant el període 2019-2023, l’Estat espanyol va ser el vuitè exportador mundial d’armes, amb una quota total del 2,7%. A banda dels Estats Units, l’Estat francès i Rússia, per sobre només apareixen la Xina (5,8%), Alemanya (5,6%), Itàlia (4,3%) i el Regne Unit (3,7%).

Segons les dades del Sipri, les vendes d’armament procedent de l’Estat espanyol van reduir-se un 3,3% en comparació amb el període 2014-2018. Pel que fa als principals clients de l’Estat, segons recull l’ACN, aquests van ser l’Aràbia Saudita, Austràlia i Turquia.

Resta del món

A escala global, l’Índia es va consolidar com el principal importador d’armes, amb una quota del 9,8%. De fet, un 37% de les transferències d’armes entre 2019 i 2023 van ser a estats de l’Àsia i Oceania, una proporció que cap regió va arribar a i superar.

Després de l’Índia apareixen l’Aràbia Saudita (8,4%), Qatar (7,6%), Ucraïna (4,9%) i el Pakistan (4,3%). Austràlia, per la seva banda, sobresurt com el vuitè importador més gran, mentre que les compres d’armes per part de països de l’Àfrica subsahariana van disminuir un 9%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia