Política

guerra a europa

Rússia presenta una llei per a declarar il·legal el lliurament de Crimea a Ucraïna durant l’URSS

El territori va ser assignat a Ucraïna el febrer de 1954 per una decisió del primer secretari del Partit Comunista de la Unió Soviètica, Nikita Khrusxov

Diputats del partit del Kremlin, Rússia Unida, han presentat aquest dilluns davant la Duma (cambra de diputats) un projecte de llei per a declarar il·legal el lliurament de Crimea a la República Socialista Soviètica d’Ucraïna en 1954, una setmana abans de complir-se els deu anys de l’annexió d’aquesta península.

“Declarar il·legal (...) la decisió de treure a la regió de Crimea de la República Federativa Socialista Soviètica de Rússia i incloure-la en la República Socialista Soviètica d’Ucraïna en 1954”, indica el projecte de llei publicat en la base de dades de l’òrgan legislatiu sobre el seu propòsit.

A més, els diputats han denunciat que aquesta decisió va “ser aprovada per mitjà d’actes normatives que mancaven de força jurídica i van violar la Constitució de la República Federativa Socialista Soviètica de Rússia i de la Unió Soviètica” i “no es corresponen amb els principis bàsics d’un estat de dret ni de les lleis internacionals”.

Es refereixen a la decisió presa pel primer secretari del Partit Comunista de la Unió Soviètica, Nikita Khrusxov, qui va aprovar la transferència d’aquest territori el febrer de 1954.

Després de la desintegració de l’URSS, Crimea i la ciutat autònoma de Sebastòpol, base de la Flota de la Mar Negra de l’Armada Russa, van passar a ser part de la Ucraïna independent fins a 2014, quan van ser annexionades per Rússia el 18 de març.

Després del derrocament del president ucraïnès Víktor Ianukóvitx al febrer d’aquell any, els ciutadans de Crimea van votar a favor d’independitzar-se d’Ucraïna en un referèndum separatista reconegut per Rússia, però condemnat per la major part de la comunitat internacional.

Per celebrar el desè aniversari de l’annexió, se celebrarà el pròxim dilluns en la plaça Roja, un míting al qual podria acudir el president rus, Vladímir Putin, que busca la seva reelecció en els comicis presidencials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona