Política

guerra a gaza

Scholz demana un alto el foc a Gaza durant el Ramadà

Els EUA critiquen que Israel no ha fet prou per a permetre que arribi l’ajuda humanitària a Gaza

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha demanat aquest dilluns un cessament al foc com més aviat millor entre Israel i el braç armat del moviment islamista Hamàs a Gaza, fins i tot durant la celebració del mes sagrat del Ramadà que ha començat aquest dilluns.

“Un alto el foc de durada més llarga seria ara un pas important, millor encara durant el Ramadà que ha començat avui (...)”, ha assenyalat el canceller alemany en una roda de premsa després de reunir-se amb el primer ministre de Malàisia Anwar Ibrahim.

Amb l’arribada del Ramadà, i la presència de més forces israelianes, tant de Policia com militars a Cisjordània com a Jerusalem Est, són molts els qui temen una escalada de la violència.

Un alto el foc contribuiria a l’alliberament dels ostatges israelians que queden en mans de Hamàs i a l’arribada de més ajuda humanitària a Gaza, ha recalcat Scholz al costat d’Anwar, davant qui ha reconegut diferències sobre alguns aspectes del conflicte.

“No és una novetat que tenim punts de vista diferents (...), però coincidim que ha d’arribar més ajuda humanitària per a Gaza. I aquest és el nostre missatge clar a Israel, que té tot el dret de defensar-se contra Hamàs: una ofensiva terrestre contra Rafah no la considerem adequada”, ha assenyalat Scholz.

Tant Scholz com el primer ministre malaisi han defensat la solució dels dos Estats, però Anwar ha volgut deixar clar que el punt de vista alemany és massa simple. “La nostra posició és molt clara i no ha variat: rebutgem el colonialisme, l’apartheid, la neteja ètnica i l’expropiació, amb independència de si és a Ucraïna o a Gaza”, ha assenyalat el primer ministre malaisi, que manté “bones relacions” amb Hamàs.

Per què existeix aquesta arrogància, aquesta doble vara de mesurar respecte als uns i els altres. Volem que es respectin els drets de cadascun, amb independència si és musulmà, jueu o cristià”, va recalcar.

Crítica dels EUA a Israel

Per la seva banda, els Estats Units han considerat aquest dilluns que Israel no ha fet prou per afavorir l’entrada d’ajuda humanitària en la Franja de Gaza, i ha instat el govern de Benjamin Netanyahu a fer més. “Hem vist al govern d’Israel fer passos per a permetre l’entrada d’ajuda humanitària, però no ha fet prou”, ha dit el portaveu del Departament d’Estat, Matthew Miller, en una conferència de premsa. No obstant això, va recordar que les autoritats israelianes han dit que implementaran un pla d’ajuda humanitària.

Dijous passat, en el seu discurs sobre l’estat de la Unió, el president estatunidenc, Joe Biden, va exigir Netanyahu que no usi l’ajuda humanitària com una “moneda de canvi”.

Aquest cap de setmana, en una entrevista en la cadena MSNBC, Biden va advertir que encara que “mai abandonarà a Israel” i continuarà ajudant-lo, existeix “una línia vermella” sobre els atacs que es poden presentar contra la ciutat de Rafah, on es refugien més d’1,3 milions de palestins.

“Creiem que no hauria de tenir lloc cap operació militar en Rafah si no hi ha un pla creïble i factible per a protegir la seguretat del més de milió de persones que es refugien allí. I no hem vist tal pla”, ha insistit aquest dilluns en una conferència de premsa la viceportaveu de la Casa Blanca, Olivia Dalton.

Biden i Netanyahu, segons ha apuntat Dalton, no han parlat des de mitjan febrer. “Però per descomptat els nostres equips estan en contacte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona
sentència a l’1-O

L’exili augmenta, ara pel Tsunami

barcelona
9-N i 1-O

La piconadora del Tribunal de Comptes contra els governs, activa

barcelona
Lawfare

Borràs i Pujol, per als apèndixs de la llei

barcelona