Política

Haití

El primer ministre accepta dimitir

Ariel Henry, que continua a Puerto Rico, anuncia que deixarà el càrrec després de la formació d’un consell de transició

La decisió s’ha acordat després d’una reunió a Jamaica de la Comunitat del Carib i representants d’Estats Units, França i l’ONU

  • VÍDEO: El primer ministre d'Haití, Ariel Henry

El primer ministre d’Haití, Ariel Henry, ha anunciat aquest dimarts la seva renúncia per donar pas a un executiu provisional que obri el camí a una transició pacífica.

“El govern que dirigeixo accepta la creació d’un consell presidencial de transició. Els membres del consell seran elegits després d’un acord entre diferents sectors de la vida nacional”, ha explicat Henry en un missatge a la nació publicat a les xarxes socials. El polític ha afegit que el seu executiu dimitirà tan bon punt aquest consell s’hagi format i hagi nomenat un primer ministre i un govern interins.

Henry ha afirmat que “cap sacrifici és massa gran pel nostre país” i ha assegurat que el seu executiu no pot ser “insensible” a l’escalada de violència que pateix. “Haití necessitat pau, estabilitat, un desenvolupament durador”, ha assenyalat.

L’acord l’ha anunciat poc abans el president de torn de la Comunitat del Carib (Caricom) i de Guyana, Irfaan Ali, després d’una reunió a Jamaica amb altres socis internacionals, com els Estats Units, França i les Nacions Unides. Henry, que no ha tornat a Haití des de l’esclat de violència, ha participat a la trobada per videoconferència des de Puerto Rico, on és des de fa una setmana.

Ali ha detallat que el consell de transició estarà integrat per “set membres amb dret a vot i dos observadors”. Els set primers seran representants dels grups Acord del 21 de Desembre, RED/EDE, Lavalas, Montana, Pitit Dessalines i el sector privat i els observadors seran membres de la societat civil i de la comunitat religiosa. No podran ser al consell presidencial persones que hagin estat acusades o condemnades, que estiguin sota sancions de l’ONU, que busquin participar a les properes eleccions o que s’oposin a la resolució 2.699 de l’ONU.

L’organisme tindrà “poders presidencials durant el període de transició” fins que se celebrin eleccions al país i es formi un govern electe. El consell tindrà la potestat de confirmar ordres i decrets al costat del govern interí i establir els criteris essencials per a la selecció d’un comitè electoral “imparcial i provisional”. Les decisions hauran de ser preses per majoria.

El consell presidencial tindrà la missió d’afavorir una “transició pacífica”, garantir la governança i col·laborar amb tots els membres de la comunitat per accelerar el desplegament de la Missió Multinacional de Suport a la Seguretat a Haití.

El consell presidencial designarà un primer ministre de transició i un consell de ministres “inclusiu”.

Henry ha acceptat fer un pas al costat per deixar pas a un procés de transició després de dies de pressió, tant internes com externes, arran de l’escalada de violència a Haití a mans de bandes armades. Els incidents es van disparar el 28 de febrer, quan es va saber que Henry s’havia compromès a celebrar eleccions abans de finals d’agost de 2025, malgrat que hauria d’haver deixat el poder el passat 7 de febre. Els grups armats que controlen gran part de Port-au-Prince i altres zones del país caribeny exigien la dimissió d’Henry.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

L’última proposta de treva inclou “moltes demandes” de Hamàs, segons fonts àrabs

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà