Política

política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

En el moment en què va perdre la moció de confiança a la qual s’havia sotmès ahir al matí l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni va anunciar al ple de l’Ajuntament la seva intenció d’ampliar el govern municipal, una vegada entri en vigor el pressupost municipal del 2024.

Collboni acabava de veure rebutjada la qüestió de confiança vinculada al pressupost i s’activava, per tant, el mecanisme previst a la llei orgànica que li permetrà d’aprovar els comptes de manera automàtica si al cap d’un mes l’oposició no proposa un candidat alternatiu a l’alcaldia que disposi del suport de la majoria. Si no es presenta cap moció de censura durant el període d’un mes, Barcelona tindrà pressupost el 2 de maig. La majoria alternativa hauria de sumar 21 i es fa difícil pensar que grups com BComú, Trias per Barcelona i el PP puguin posar-se d’acord per presentar-la. Així ho veu també Collboni, que va donar per fet que no hi haurà alternativa i que, per tant, complirà la promesa que ha repetit durant els darrers mesos sobre que Barcelona tindrà pressupostos aquesta primavera.

Govern més fort

En una intervenció al final del ple –no va participar en el debat inicial– l’alcalde va anunciar un govern “més fort” i va parlar d’una ampliació de govern, afirmació a la qual no va afegir cap més comentari. Així, no va precisar cap data ni amb qui pensa pactar, però va recordar que s’ha arribat a un acord pressupostari amb ERC. Segons l’alcalde, si s’ha aconseguit un pacte amb el republicans i no amb els comuns és perquè amb ERC s’ha parlat de pressupost i després de possibles governs, mentre que amb BComú, va dir, l’ordre que imposava el grup de Colau era a l’inversa. “Fins ara hem parlat de polítiques i després es parlarà de govern”, va dir Collboni sense referir-se directament als republicans.

D’altra banda, el batlle no va descartar acords amb diferents grups. “Soc un alcalde progressista que farà polítiques progressistes”, va dir tot afegint que la voluntat és de fer acords transversals. En aquest sentit, no veu “excloent” que sigui un govern progressista i que es pugui fer acords amb altres grups.

ERC no es pronuncia

El grup d’ERC ha negat que hi hagi ja un pacte de govern a Barcelona. En el ple, el republicans van defensar el seu suport a Collboni assegurant que el pressupost presentat és “útil i per Barcelona”. El regidor Jordi Castellana va explicar que ERC ha treballat “a tots els nivells”. “Hem votat pressupostos de Trias i de Colau i avui votem els de Collboni”, va dir Castellana, que va negar que el govern i els pressupostos estiguin associats.

Majories no possibles

Durant el ple, Xavier Trias va acusar Collboni d’haver fracassat: “Què faran al llarg del mandat, continuaran fent pròrrogues?” “Un govern ha de ser fort i tenir la força suficient i avui demostren que és un govern feble”, va reblar Trias, que va suggerir a Collboni que deixi d’estar a les ordres del president espanyol, Pedro Sánchez.

Per la seva part, la presidenta de BComú, Ada Colau, va acusar Collboni d’haver renunciat a les majories possibles a les quals podia optar i va defensa la posició dels comuns de negociar l’entrada al govern abans de votar els comptes perquè “seria estrany donar un xec en blanc”, va dir. Colau es va avançar a Collboni i va donar per fet que ja hi ha un pacte de govern entre ERC i PSC. “És un secret de domini públic”, va dir.

En declaracions als mitjans després de la sessió, la portaveu de BComú, Janet Sanz, va celebrar que Collboni anunciés l’ampliació del govern perquè així s’ha constatat que les negociacions amb ells eren “fake” i que amb ERC no només es va parlar de pressupost. Sanz ha exigit que si hi ha un pacte amb ERC es conegui abans de les eleccions catalanes. “Volem que se sàpiga”, va reclamar. Sobre si veu possible continuar negociant, Sanz va dir que ells tenen la mà oberta i que és Collboni qui ha triat una proposta minoritària que no li ha permès ni aprovar el pressupost ni la qüestió de confiança. “En les setmanes vinents veurem si hi ha gestos”, ha conclòs.

El president del grup municipal del PP, Daniel Sirera, ha recordat que els populars el van investir alcalde i que Collboni hauria d’haver negociat els pressupostos amb algun grup. També va dir que és “probable” que el pressupost s’aprovi d’aquí a un mes, però va reiterar que no és el que necessita la ciutat.

En una nota de premsa després que Collboni anunciés l’ampliació del govern el PP va acusar Collboni “d’entregar-se al separatisme”.

Aragonès no vol que l’alcalde parli en nom d’ERC

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va baixar ahir a l’arena municipal i va advertir Jaume Collboni que no parli en nom d’ERC. “Per ERC només parla ERC, que ningú es posi a la boca allò que farem”, va avisar el candidat republicà al 12-M. Aragonès va frenar les intencions de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, sobre una possible entrada d’ERC al govern de la capital catalana. “Hi ha hagut un acord de pressupostos per responsabilitat, però això és molt diferent d’un acord de govern”, va destacar ahir al migdia. El cap de llista d’ERC va voler diferenciar l’entesa pels comptes municipals d’una entrada a l’executiu, “sobretot quan hi ha projectes de país que són molt i molt diferents”, va dir. Finalment, Aragonès va destacar que el pacte de pressupostos “s’hauria d’haver fet també a altres llocs”, referint-se al govern català.

La situació a l’Ajuntament de Barcelona va ser comentada també pel portaveu de Junts al Parlament, Josep Rius, que va avisar d’un possible futur pacte entre socialistes i republicans a la Generalitat. “Si ERC fa de crossa del PSC a l’Ajuntament també ho pot fer a la Generalitat”, va dir el representant de Junts, que va reivindicar que només una victòria “rotunda” del seu partit en el 12-M evitaria un “bipartit” ERC-PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona